EUD redder klimaet

CIU har nu gennemført projektet “EUD redder klimaet”, og hertil er udviklet et hav af materialer, som du nemt kan bruge i din klimaundervisning.

Projektet er støttet af Villum Fonden.

Projektets store mål er at hjælpe med at nå verdensmålene for at bekæmpe klimaforandringer. I projektet har både lærere og elever fra forskellige erhvervsuddannelser, fra særlig klimabelastede brancher, lært om miljø og klima ved at lave faglige podcasts.

I projektet har vi haft fokus på at udvikle klimaundervisning som både er praksisnær og handlingsorienteret. Målet med undervisningen er at få flere faglærte til at tænke og handle selvstændigt, kompetent og proaktivt med hensyn til fremtidens klimaudfordringer.

Her kan du se en oversigt over de skoler, der har deltaget i projektet, som har udviklet forløb til et bestemt fag:

  1. Learnmark: Murer og smed
  2. Mercantec: Vvs-energispecialist og elektriker
  3. Tietgen Business: Handel- og salgsassistent
  4. Aarhus Business College: Handel- og salgsassistent
  5. Asmildkloster Landbrugsskole: Landmand
  6. ZBC: Kok og cater
  7. Bygholm landbrugsskole: Landmand
  8. EUC Nord: Murer og tømrer

Mangler der klimaundervisning til dit fag, så har vi også udviklet materialer, der kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb.

Projektets materialer

Til de ovennævnte uddannelserne er der nu blevet produceret følgende grundlæggende elementer:

1. Lærerproduceret podcast om klimaudfordringer i uddannelsen sætter forløbet i gang

2. Ressourcebank til brug for elevernes arbejde

3. Elever laver podcast om klimaløsninger

4. Eleverne giver feedback og forholder sig til hinandens podcasts

5. Lærerproduceret podcast om forløbets afvikling med gode råd til andre lærere, der vil bruge forløbet

Eleverne motiverer lærerne

I videoen herunder kan du høre hvorfor Handelsskolernes Elevorganisation bakker op om projektet, og hvilke fordele de ser i at udvikle og gennemføre undervisning på denne måde.

Samarbejdspartnere

Projektet retter sig bredt ud mod erhvervsuddannelserne og CIU har udført projektet med en række samarbejdspartnere:

Klimaeksperter/videnscentre: I projektet indgår to fagspecifikke videnscentre på EUD, som til sammen dækker projektets uddannelser:

  1. Videnscenter for håndværk og bæredygtighed arbejder med klimaudfordringer og -løsninger på erhvervsuddannelserne, særligt inden for håndværk og byggeri.
  2. Videnscenter for digital handel arbejder med digital handel, herunder hvordan transport af varer og kundeadfærd påvirker klimaet og andre klimaproblematikker

Podcastekspert: Med henblik på at producere podcasts af høj teknisk og formidlingsmæssig kvalitet samarbejder vi med podcastjournalist Søren Prehn.

Karin Eckersberg

Vil du vide mere?

Karin Eckersberg
Chefkonsulent

Projektet er støttet af

VILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2021 uddelte VILLUM FONDEN 1.493 millioner kr.

VILLUM FONDEN er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen – grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Gruppen.

Opdateret 7.03.24

Til forsiden