CIU modtager bevilling fra Villum Fonden

CIU modtager bevilling fra Villum Fonden

Erhvervsuddannelserne skal være løftestang for den grønne omstilling, mener Mette Frederiksen og det bakker CIU op om ved at igangsætte projektet “EUD redder klimaet” med en bevilling fra Villum Fonden.

Projektets overordnede mål er at bidrage til at nå verdensmålene i relation til at bekæmpe klimaforandringer. I projektet skal både lærere og elever fra flere forskellige klimabelastende erhvervsuddannelser lære om miljø og klima ved at producere faglige podcasts, der sætter fokus på erhvervenes klimaudfordringer og -løsninger indenfor uddannelser som fx tømrer, elektriker, smed, vvs-energispecialist og landmand.

I projektet er der fokus på udvikling af en klimaundervisning, der sikrer en praksisnær, handlingsorienteret og fremtidsskuende skole. Undervisningskonceptet skal medvirke til at skabe et klima-mindset, der bidrager til at flere faglærte kan handle selvstændigt, kompetent og proaktivt på fremtidens udfordringer i forhold til klima og miljø.

Projektet retter sig bredt ud mod erhvervsuddannelserne og CIU udfører projektet med en række samarbejdspartnere:

 • Klimaeksperter/videnscentre: I projektet indgår to fagspecifikke videnscentre på EUD, som til sammen dækker projektets uddannelser:
 1. Videnscenter for håndværk og bæredygtighed arbejder med klimaudfordringer og -løsninger på erhvervsuddannelserne, særligt inden for håndværk og byggeri, men også helt generelt.
 2. Videnscenter for digital handel arbejder med digital handel, herunder hvordan transport af varer og kundeadfærd påvirker klimaet og andre klimaproblematikker.
 • Skoler: Skolerne kender den primære målgruppe og det faglige indhold på uddannelserne, og derfor udvikles det elevrettede undervisningskoncept og undervisningsmateriale sammen med skolerne:
 1. Den jydske Haandværkerskole: Tømrer, elektriker, plastmager, EUX/FABx
  (tværfaglig hvor køl, træ, el og plast er samlet i ét).
 2. Learnmark: Murer og smed
 3. Mercantec: Vvs-energispecialist og elektriker
 4. Tietgen Business: Handel- og salgsassistent (kundeadfærd og transport af varer)
 5. Aarhus Business College: Handel- og salgsassistent
 6. Asmildkloster Landbrugsskole: Landmand
 7. ZBC: Kok og cater (madspild)
 • Podcastekspert: Derudover er det vigtigt, at særligt de lærerproducerede podcasts er af høj teknisk og formidlingsmæssig kvalitet. Her samarbejder vi med podcastjournalist Søren Prehn.
 • Virksomheder: For at koble klima og klimaudfordringer til fagenes reelle erhverv, vil der i projektet også indgå virksomheder som kilder i de enkelte podcasts. De specifikke virksomheder afhænger af elevernes fokuspunkter, ideer og løsningsforslag.

Kontakt

Karin EckersbergSpecialkonsulent2449 9921karin@ciuud.dk

Projektet er støttet af

VILLUM FONDEN

VILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2021 uddelte VILLUM FONDEN 1.493 millioner kr.

VILLUM FONDEN er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen – grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Gruppen.

Skrevet 08.04.22

Gå til forsiden