Erhvervsminister kårer elevers bedste velfærdsteknologiske idé

Mere end 200 elever fra SOSU Nord og TECHCOLLEGE i Aalborg var samlet til konkurrencen nKNOWation 2022, hvor de sammen og på tværs af uddannelser skulle finde frem til løsninger på konkrete udfordringer i sundhedssektoren.

Teknologi og trivsel i fokus

nKNOWation er en tværfaglig konkurrence, der afvikles i samarbejde mellem TECHCOLLEGE, SOSU Nord, Videnscenter for Automation og Robotteknologi og Videnscenter for Velfærdsteknologi.
I løbet af tre dage skal eleverne fra TECHCOLLEGE og SOSU Nord samarbejde på tværs af uddannelser og institutioner om at udvikle nye idéer og produkter under temaet “teknologi og trivsel”. Eleverne arbejder i små grupper hen mod en konkret idé/produkt, som de får inspiration til fra oplæg, der tager udgangspunkt i virkelige problemstillinger i oplægsholdernes dagligdag.

Kernen er elevernes samarbejde og idéer, hvor de forskellige fags kompetencer kommer i spil. Otte finalister blev udvalgt til at pitche deres idé på den store scene foran et dommerpanel, erhvervsminister Simon Kollerup, elever og lærere.

Det er fantastisk som minister at få lov til at overrække den her præmie. Det er nogle fede løsninger, som eleverne har præsenteret, og ovenpå hele den tekniske løsning, som de har tænkt grundigt over, så ligger der noget meget fint, som handler om en velfærdsforståelse. En forståelse for, hvordan det skal være at være borger i Danmark” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Årets velfærdsteknologiske produkt

Alle hold har arbejdet målrettet med deres idé gennem tre dage og i sidste ende blev det holdet Clipsable, som løb med titlen som årets bedste velfærdsteknologiske idé.

Clipsable løser problemet med, at ledninger på paramediceres udstyr har tendens til at filtre sammen. Clipsable filtrerer således trådene ud og sparer kritisk tid for ambulanceførere og paramedicinere.

Det er vildt fedt, at vi har vundet. Jeg havde slet ikke regnet med det. Da vi startede ud for tre dage siden, havde jeg slet ikke forestillet mig, at jeg ville stå her som vinder. Det har været utroligt fedt at være sammen med det her hold. Vi er forskellige, men der har været en sindssygt god energi mellem os, og vi har virkeligt alle kunne bruge vores forskelligheder” siger Line Gelardi, der er elev på SOSU Nord.

Holdet bag Clipsable består af Line Gelardi, Malene Rønne Diget, Johnas Halkier Kirkelund, Maiken Kristensen, Martin Beck Jensen, Tan Thai Luong, Camilla Guldhammer Mørk og Malee Kornum Jørgensen, som løb med titlen som årets bedste velfærdsteknologiske idé.

Fremtiden er tværfaglig

nKNOWation har været afviklet af de to skoler i 10 år, og der er en særlig grund til, at konkurrencen bliver ved med at være relevant.

Fremtiden er bare tværfaglig og samarbejdende. Innovation, nytænkning og stærke samarbejdsevner er kerneord hos de fleste virksomheder i dag, hvor der skal tænkes nyt for at være konkurrencedygtig. Derfor bliver uddannelsesinstitutionerne også nødt til hjælpe med at udvikle elevernes evne til at være kreative og arbejde sammen med forskellige faggrupper” siger Thomas Vrangbæk Thomsen, der er faglærer og forretningsudvikler hos TECHCOLLEGE.

nKNOWation er et værktøj til dette, som danner et stærkt vidensfelt med grobund for gode ideer og værdifulde samarbejdskonstellationer, når man sætter elever med teknisk baggrund sammen med elever med en social- og sundhedsmæssig baggrund sammen.

Det er meget vigtigt, at vi er med til at styrke udvikling af nye velfærdsteknologier, alt hvad vi kan, for der er brug for nye, smarte løsninger i fremtiden, hvor vi bl.a. får større udfordringer med mangel på arbejdskraft og flere pasningskrævende borgere. Det er derfor vigtigt, at vores elever lærer noget om at finde løsninger på konkrete problemstillinger og tænke ud af boksen” siger Lotte Randeris Schulz, der er lærings- og udviklingskonsulent på SOSU Nord.

Vinderholdet og nummer to og tre går videre til Nordjyske Nyskabere, som er Regionsrådets innovationskonkurrence.

Deltagere til årets nKNOWation

Årets dommerpanel

Erhvervsminister sammen med de tre bedste idéer

Erhvervsminister Simon Kollerup taler med Clipsable