Sådan fik Mads sin læreplads

En skabertrang, interesse for store maskiner og en rundvisning på EUC Lillebælt skubbede Mads Rohde i retning af smedefaget, mens en høj arbejdsmoral og engagement sikrerede hans læreplads på Assens Skibsværft A/S

Det var gennem en ungdomsklub i Middelfart, at Mads Rohde fik øjnene op for smedefaget. En lærer fra ungdomsklubben arrangerede en rundvisning på EUC Lillebælt, så de unge kunne blive introduceret til skolens mange uddannelser, og her faldt smedeværkstedet i Mads Rohdes smag. Han blev særligt fascineret af de mange store maskiner og det stykke arbejde, de kunne levere. Mads Rohde gik på det tidspunkt  i 4. klasse, men han var trods sin unge alder ikke længere i tvivl om, hvad han skulle være – han ville være smed.

Da han i 9. klasse skulle tage den endelige beslutning om sin videre karrierevej,  var han stadig ikke i tvivl, og han søgte derfor ind på EUC Lillebælts smede-uddannelse. Han er nu godt i gang med sin uddannelse som kleinsmed med læreplads hos Assens Skibsværft A/S. Det var muligvis rundvisningen der drev Mads Rohde i retning af smedefaget, men det skulle senere vise sig, at han også havde det i blodet. Han fandt efterfølgende ud af, at hans afdøde morfar også havde været kleinsmed. Han træder derfor i hans fodspor, når han hver dag trækker i arbejdstøjet.

Så muligheder frem for begrænsninger

For Mads Rohde var det drømmen om en fremtid på et smedeværksted og interessen for faget, der drev ham. Han lod sig derfor ikke afskrække af, at han skulle finde sige en læreplads i forbindelse med uddannelsen: “Det var jeg slet ikke bange for. Jeg snakkede med en masse bekendte, og de fortalte faktisk, at der var mangel på smede”, fortæller han.

Lærepladsen hos Assens Skibsværft A/S landede Mads Rohde uden problemer. Han havde end ikke søgt andre steder, da han fik tilbudt pladsen:  “Jeg snakkede med en af mine venner og fandt ud af, at hans far var medejer. Så jeg lavede en aftale om, at jeg skulle komme til Assens og aflevere en ansøgning”, fortæller 17-årige Mads Rohde. Ved at møde op med ansøgningen fik han mulighed for at give dem et indtryk af sig selv og samtidigt danne sig eget indtryk af stedet som arbejdsplads. Begge parter var positive efter det første møde. De indgik derfor en aftale om, at Mads Rohde i første omgang skulle gennemgå to ugers praktik. “Og så var den hjemme”, tilføjer Mads Rohde.

Men det kom ikke af sig selv. Mads Rohde fortæller, at han i løbet af de to uger gjorde en stor indsats for at forstærke det positive indtryk, som han havde givet ved første samtale. “Jeg gik til den, og jeg tog imod selv de trælse opgaver, som f.eks. at feje, med et smil på læben”, forklarer han. Det gav pote, og han fik sin læreplads. Vi har spurgt personaleansvarlig på Assens Skibsværft A/S Ann-Marie Pedersen , hvorfor de tog imod netop Mads Rohde som lærling. Ann-Marie Pedersen fortæller: “Mads henvendte sig af sig selv. Han virkede som en frisk ung fyr, og han havde en god tilgang til tingene. Vi var måske lidt bekymrede omkring afstanden, da vi netop ved at busforbindelsen fra Middelfart til Assens kan være lidt udfordret. Men det har vist sig ikke at være noget problem, da han har kørt Scooter og lejet et værelse i området. Mads har virkeligt vist interesse og taget initiativ til at dette skal fungere.”

Gode råd i jagten på en læreplads

Men lever drømmen om en hverdag på et smedeværksted så op til Mads’ forventninger? “Det er en megafed oplevelse, og vi laver aldrig det samme to dage i streg. Der er stor variation i opgaverne, og man får så mange små tricks til at gøre hverdagen nemmere, når man er i lære. Man skal selvfølgelig lige vænne sig til det, men jeg fortryder intet. Jeg får sat alt det, som jeg har lært i kontekst. Jeg får direkte feedback og en følelse af at skabe noget”, svarer han. Netop skabertrang er en væsentligt aspekt af Mads Rohdes forhold til sit fag. Vi har spurgt den unge smedelærling, hvorfor man skal blive smed. Han svarede uden tøven: “Det skal man, hvis man har en skabertrang, og man vil se noget blive til”.

Han er heller ikke i tvivl, da vi spørger, hvilket råd han vil give videre til andre, der skal ud at finde læreplads. “Brug din omgangskreds til at finde noget. Og tag en bid af det sure æble og smil alligevel”, siger han og hentyder til sin egen prøveperiode, der var afgørende for, at den endelige aftale faldt på plads med Assens Skibsværft A/S. Vi har også spurgt Ann-Marie Pedersen fra Assens Skibsværft A/S, hvad de kigger efter, når de skal finde nye lærlinge: “At de unge mennesker tager initiativ til selv af søge, er da et kæmpe plus. Og så er det altid godt med en kort prøvetid, så vi lige kan se hinanden an først inden den endelige ansættelse. At komme til tiden og ikke gå før tiden, er som regel det man starter med, ligeledes en snak om brug af mobiltelefon i arbejdstiden. Viser man interesse for faget og har et godt gå på mod, så skal det nok blive en succes.”, rådgiver hun.

Assens Skibsværft A/S

Vi bringer hos Videnscenter Procesteknologi en række artikler, der sætter fokus på forskellige elevers oplevelse med at finde læreplads. Vi kunne i februar bringe en artikel om den unge smedelærling Simon Pedersen, og i marts bragte vi historien om procesopereatør-lærling Vibeke Ringdahl Daewaell. Vi følger nu op med denne artikel om smedelærling Mads Rohde.