Sådan fik Simon sin læreplads

"Men kan man finde læreplads?" Det er et spørgsmål som mange unge overvejer, når de skal vælge erhvervsuddannelse. Men det behøver ikke at være et problem at finde læreplads. Det er smedelærling Simon Pedersen et levende bevis på. Han landede en læreplads ved hjælp af netværk og initiativ, og han er i dag godt i gang med at forfølge drømmen om at blive smed

Simon Pedersen var aldrig i tvivl om, hvad han ville, og han lod det ikke påvirke sit valg, at det kunne blive en udfordring at finde læreplads. Han ville være smed!

Simon Pedersen var sikker i sit valg. Han opsøgte den viden, som han havde brug for, bl.a. ved hjælp af videoer på Youtube, og han tog kontakt til Fredericia Smede & Maskinfabrik og aftalte en samtale med dem dagen inden hans juleferie i 9. klasse. Kort efter kunne han underskrive en kontrakt. Ved at finde en læreplads inden sin uddannelsesstart, kunne Simon Pedersen gå praktikadgangsvejen, også kaldet “gammeldags mesterlære”, hvor grundforløbets første del tages som elevtid med løn i en virksomhed frem for på skole.

Simon Pedersen anvendte sit netværk til at få en samtale i hus med Fredericia Smede & Maskinfabrik, men det var hans gåpåmod og målrettethed, der sikrede ham pladsen: “Jeg ville det 100%, og det viste jeg”, fortæller han. Vi har spurgt Anders Pedersen, der er mester ved Fredericia Smede & Maskinfabrik, hvad det var ved Simon, der gjorde et godt indtryk: “Han er et fantastisk ungt menneske, der bare kaster sig ud i nye ting. Man kunne godt forestille sig, at fordi han kom direkte fra 9. klasse, så ville han ikke være helt tør bag ørene. Men han er meget initiativrig og motiveret. Han giver den bare fuld gas!”, lyder det.  At Simon Pedersen er ung og kommer direkte fra 9. klasse, har ifølge Simon Pedersen heller ikke været et problem. Han fortæller om det sociale miljø på lærepladsen: “Jeg har det virkelig sjovt derude. Man mærker ikke aldersforskellen som sådan. Jeg er kun blevet gladere og gladere for at være der”.

En “win-win-situation”

Ifølge Simon Pedersen er der en række fordele ved at sikre sig en læreplads før uddannelsens start og dermed komme i “gammeldags mesterlære”. Han fortæller, at hans forløb er mere målrettet, og han oplever en hurtigere læringsproces: “Jeg oplever nogle gange at skulle hjælpe andre, som måske er et halvt år længere på uddannelsen end mig. Det giver en god forståelse af, hvordan tingene foregår, når man er på en læreplads”. Han fortæller uddybende, at praktikken også hjælper til at afklare, om det nu er den vej, man vil gå. Simon Pedersens forløb hos Fredericia Smede & Maskinfabrik har kun bekræftet ham i hans karrieredrøm: Han skal stadig være smed!

På Fredericia Smede & Maskinfabrik er de meget positive omkring deres samarbejde med Simon: “Vi er ekstremt glade for ham. Han er et fantastisk ungt menneske, der er motiveret og selvhjulpen. Der er ingen problemer med at holde ham i gang. Det kan ikke være ret meget bedre!”, fortæller smedemester Anders Pedersen.

Karsten Jensen er uddannelsesleder for smedeuddannelsen på EUC Lillebælt, og han kan nikke genkendende til den positive historie. Han fortæller, at elever der går praktikadgangsvejen typisk er meget motiverede og har ro i maven, fordi de har en læreplads og får fuld løn fra første dag på grundforløbet. Karsten Jensen fortæller: “Eleverne føler sig forpligtede over for mester, og det motiverer dem på en anden måde. Mester har på den måde også en anden sikkerhed i deres lærling. De lærer vedkommende bedre at kende og ved hvad de står for, fordi de starter hos dem ude i virksomheden. Skoleopholdet tæller heller ikke med i prøvetiden. Så det er en ren win-win-situation”.

Gode råd til jagten på en læreplads

Men hvad skal der så til, hvis man vil skaffe sig en læreplads? Vi har spurgt Simon Pedersen, hvilket råd han vil videregive til andre. Hans svar lyder: “Man skal vise, at man kan noget. Man skal bare give den fuld gas! Hvis man vil det, så skal man også vise det. Det duer ikke at gemme sig, for det gør det svært for virksomheden at se, at du brænder for det og vil ligge energi i det”.

Vi spurgte også Simon Pedersens mester, Anders Pedersen, hvilket råd han som mester kan give til unge, der skal søge læreplads. Anders Pedersen svarede: “Det er vigtigt at møde op og gå ind med træsko på. Det giver et godt indtryk at møde op hos virksomheden, i stedet for kun at sidde derhjemme at sende ansøgninger”.

 

Simon Pedersen og Anders Pedersen som optræder i denne artikel deler efternavn, men er ikke i familie med hinanden.

Simon Pedersen på arbejde hos Fredericia Smede & Maskinfabrik

Simon Pedersen på arbejde hos Fredericia Smede & Maskinfabrik