Dato / Tid

23. august 2019 - 31. december 2024

Kl. 8:00 - 12:00

Sted

EUC Lillebælt, Teknikervej 2, 7000 Fredericia

På EUC Lillebælt kan du både som elev og underviser lære mere om rørbukning og selv prøve kræfter med at bukke et rør

VidensCenter Procesteknologi og EUC Lillebælt tilbyder nu både undervisere og elever at prøve at bukke rør med rørbukkeren.

Kurset er for alle, der vil lære om NC-systemers funktioner, lære om matematikken bag rørbukning og at producere noget, der har betydning i en større sammenhæng.

Rørbukkeren er efterfølgeren til den manuelle håndbukker, hvor smedeeleverne brugte længere tid på at bukke rørene. Da rørbukkeren er tilknyttet et NC-system, er den programmérbar og derfor effektiv til masseproduktion – og den kan lave helt identiske produkter på relativt kort tid.

En rørbukker bukker produkterne/emnerne i et helt stykke. Derfor undgår eleverne at skulle svejse mindre stykker sammen til ét samlet rør – og det er godt for den fremtidige rengøring og hygiejne, der bliver nemmere at udføre, da skidt og snavs ikke hober sig op i samlingerne.

Når hele rør bukkes, undgår man desuden utætheder pga. dårlige samlinger. Disse hygiejnevenlige rør er særligt nyttige i virksomheder, der producerer produkter inden for levnedsmiddel, farmakologi og bryggeri.

Deltagerne på kurset tegner produktet/emnet i et tegneprogram, som det der ses nedenfor. Målene tastes ind i rørbukkerens NC-system, der automatisk bukker røret efter målene. Foruden at bukke rør, er rørbukkeren også et lærerigt element i elevernes undervisning i forhold til matematikken. Selvom eleverne blot skal taste målene ind i NC-systemet,  skal de alligevel lære at beregne bøjningens rørlængde.

 

Kurset er relevant for både undervisere, folkeskolelever, erhvervsskoleelever, gymnasieelever mm.

 

Har du nogle spørgsmål, så kontakt os endelig på procesteknologi@eucl.dk – tilmelding sker også til procesteknologi@eucl.dk.