Augmented Reality – et værktøj til bæredygtighed og grøn omstilling

 

Hvordan bidrager AR teknologien til bæredygtighed og grøn omstilling?

I Videnscenter for Procesteknologi har vi siden 2020 dykket ned i verden af Augmented Reality (AR) og dens betydningsfulde rolle som et redskab indenfor procesteknologi og industri m.m.

Vi har dedikeret os til at besvare en række centrale spørgsmål, såsom “Hvad er AR?” “Hvad kan AR bruges til?” og “Hvordan ser fremtiden for AR ud?” Dette engagement blev blandt andet dokumenteret i vores grønne podcast, som du kan lytte til her:

Du kan se nogle af vores undervisningsforløb her: Augmented Reality – AR 

Et af de andre centrale spørgsmål, som vi har kastet lys over, er, hvordan teknologier som AR kan udgøre et værdifuldt bidrag til bæredygtighed og grøn omstilling.

Hvis du allerede har hørt vores podcast, har du fået en forsmag på netop dette spørgsmål. Denne artikel er skabt med det formål at samle og give overordnet svar på dette spørgsmål.

Lad os udforske, hvordan AR-teknologi spiller en nøglerolle i at forme en mere bæredygtig fremtid og bidrage til grøn omstilling.

 

AR’s bidrag

Augmented Reality (AR) er i sin kerne en digitaliseringsløsning inden for kategorien bærbar teknologi. Bærbar teknologi, som en del af generel digitalisering og digital mobilisering, repræsenterer i sig selv et bæredygtigt og miljøvenligt valg.

Læs videre for at få en dybere forståelse af, hvordan dette er tilfældet, og hvordan AR spiller en afgørende rolle.

 

Reduktion i transport

Den AR-brille som videnscentret selv har arbejdet med, hedder Holo Lens 2 og er udviklet af Microsoft, og netop denne brille er fremstillet til anvendelse indendørs i eksempelvis fabrikshaller, hvortil de er særligt udviklede.

En af videnscentrets oplevelser er, at der har været brug til fjernkommunikation i forbindelse med COVID-19-pandemien for at kombinere det tilstedeværende mandskab med ekspertise der befinder sig rundt omkring i verden. Helt konkret kan man forestille sig at have 1 person fysisk til stede, med de samlede kompetencer af 4 mennesker.

 

Dette har betydning for en række faktorer, men et slående aspekt er transportreduktionen.

Ved at eliminere, eller blot reduceret behovet for flyrejser eller en anden rejseform, for at få kompetencerne sat i spil, har det ikke blot betydning for tid og ressourcer, men også miljøet idet at en reduktion i nødvendig transport svarer direkte til en reduktion i CO2-udledning, hvilket understreger at der både er praktiske, som grønne og bæredygtige fordele.

 

Reduktion i produktionstab

I mange industrielle omgivelser er nedetid en kostbar affære.

Her kommer Holo Lens 2 ind i billedet som en bæredygtig løsning. Brugen af denne teknologi giver virksomhederne mulighed for hurtigt at identificere og løse problemer, hvis en maskine går ned. Dette har to betydningsfulde fordele:

Økonomisk gevinst: Holo Lens 2 kan hurtigt tjene sig selv hjem ved at minimere tab forårsaget af produktionsstop. Dette skaber økonomisk bæredygtighed og forbedrer bundlinjen.

Reduktion af spild og miljøpåvirkning: I nogle produktionsmiljøer er der en risiko for spild under nedetid. Dette spild kan omfatte materiale, energi og ressourcer, der har en negativ indvirkning på miljøet. Ved at minimere nedetid reducerer Holo Lens 2 også denne form for spild, hvilket bidrager til miljømæssig bæredygtighed.

Sammenfattende gør Holo Lens 2 det ikke kun muligt at opretholde en kontinuerlig produktion, men den hjælper også med at skabe en mere bæredygtig og økonomisk ansvarlig produktionsproces, der har en positiv indvirkning på både virksomhedens bundlinje og miljøet.

 

Sidemandsoplæring

Sidemandsoplæring er et yderligere eksempel på, hvordan AR-briller spiller en afgørende rolle i at fremme bæredygtighed og effektivitet. Denne teknologi muliggør ikke kun reduktion i transportomkostninger, men også en forøgelse af tilstedeværelsen til det næste niveau.

Helt konkret har videnscentret opfattet 3 fordele ved dette anvendelsesformål.

 

Reduktion af Transportomkostninger: AR-briller gør det muligt at give og modtage oplæring og vejledning uden at skulle transportere folk til fjerne steder. Dette sparer både tid og ressourcer, samtidig med at det reducerer den miljøpåvirkning, der er forbundet med transport.

Forbedret Læringsoplevelse: Med AR-briller kan lærere og elever opnå et næsten fysisk nærvær, uanset hvor de befinder sig. Dette tager digital uddannelse til nye højder ved at skabe en dybere forståelse og engagement, hvilket resulterer i mere effektivt tidsforbrug og mindre ressourceforbrug.

Digitaliseringens Effekt: Kombinationen af AR-teknologi og digitalisering går hånd i hånd for at skabe mere bæredygtige uddannelsesmetoder. Ved at erstatte fysiske materialer og møder med digitale alternativer, så som guides scannet gennem QR-koder, reduceres behovet for papir og energi, hvilket yderligere styrker bæredygtighedsaspektet.

Alt i alt fremhæver AR-briller ikke kun deres potentiale til at skabe en mere bæredygtig fremtid gennem transportreduktion, men også deres evne til at revolutionere uddannelsesområdet og øge effektiviteten i undervisning og læring. Dette skaber en win-win-situation, hvor både miljøet og uddannelsesverdenen nyder godt af denne teknologiske udvikling.

 

Følg med her:

Videnscentret sidder altid klar med den nyeste information indenfor grønne og bæredygtige tiltag.

Hvis du vil være med på en lytter, kan du lytte med på resten af vores informative podcast her: Grøn omstilling og bæredygtighed til undervisning

 

Kontakt os her:

Videnscenter Procesteknologi er altid klar til en personlig samtale og har AR-brillerne til rådighed.
Vi giver gerne en uddybende forklaring, visning og afprøvning af AR-brillerne, efter aftale.

Videnscenter for Procesteknologi

Teknikervej 2, 7000, Fredericia

Henning Aaberg – Uddannelses- & VidensCenterchef – haa@eucl.dk

Tobias Olsen – ViceVidensCenterchef – toe@eucl.dk

Lennard M. Thomsen – Projektudvikler og Underviser – lth@eucl.dk

[Videncentrets hjemmeside]
[Videnscentrets LinkedIn-side]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Set fra brillen
Hvordan man bruger brillen