3D-printede plastmodeller er geniale til simulering af svejsning

Svejserobotten og 3 forskellige plastmodeller

Når smedelærlingene på EUC Lillebælt øver sig på at svejse med svejserobot, sker det med hjælp fra forskellige 3D-printede plastmodeller.
At svejse med svejserobot kan både kræve gode rutiner og erfaringer inden resultatet bliver helt perfekt.

Det kræver en del øvelse at anvende joysticket, da der blandt andet er forskel på op og ned, og så skal man være opmærksom på, at man skal stå i den rigtige retning, ellers kan det hurtigt gå galt“, fortæller Poul Lysholdt Jørgensen, der er underviser på uddannelsen.

Det er som regel Poul, der printer de forskellige 3D-printede plastmodeller og efterfølgende giver dem til lærlingene, så de kan øve sig i at anvende svejserobotten. Inden svejserobotten kan svejse, skal lærlingene programmere svejserobotten og indsætte de rigtige koordinater, hvilket også kræver en del øvelse. Koordinaterne tager udgangspunkt i den konkrete 3D-printede plastmodel.

Lærlingene har været meget glade for at have muligheden for at øve sig på en plastmodel, inden de skal svejse på rigtig metal. Det er nemlig ikke ligeså ‘farligt’ at lave fejl på plastemnerne, som det er på metallet. For os som uddannelse har 3D-plastmodellerne betydet en besparelse i forhold til materialer, og så giver det endnu mere mening, når vi kan se, at eleverne får opbygget en god rutine og gode erfaringer med svejserobotten, så de når et niveau, hvor der ikke opstår kollision,” afslutter Poul Lysholdt Jørgensen.