WeldingDroid indgår samarbejde med EUC Lillebælt ”Videnscenter Procesteknologi”

EUC Lillebælt ”Videnscenter Procesteknologi” har indgået samarbejde med WeldingDroid – iværksættervirksomheden, som mange måske kender fra TV programmet Løvens Hule, hvor Kevin Christensen fremlagde ideen til Løverne, og fik investeringer fra Jacob Risgaard og Jesper Buch.

I forbindelse med underskrivelse af samarbejdsaftalen besøgte Videnscenter Procesteknologi Kevin Christensen hos WeldingDroid i Vejen. Der var rygende travlt i virksomheden, en ny medarbejder var startet samme dag, det væltede ind med ordrer, og nye spændende ideer var på tegnebrættet. ”Lige nu er der virkelig mange, der vil have en automatiseret svejseløsning. For der er meget fokus på grøn omstilling ude i virksomhederne.” – fortæller Kevin.

WeldingDroids automatiserede svejseløsninger sikrer en ensartet svejsning, minimerer risikoen for fejl og øger produktionshastigheden. Dermed bliver energi- og gasforbruget mindre, hvilket er en kæmpe fordel for virksomhederne.

Samarbejde med fokus på fremtidens smedelærlinge

Kevin er selv udlært smed og har videreuddannet sig til produktionsteknolog. ”Hvis jeg ikke havde haft min uddannelse og erfaring som smed, ville jeg aldrig kunne lave det, jeg laver i dag. Selv da jeg tog min uddannelse som produktionsteknolog, kunne jeg ikke undvære min erfaring som smed. Mange af mine medstuderende havde svært ved mange af de opgaver og emner, som vi skulle igennem, fordi de ikke havde den faglige viden, som jeg har. For mig var opgaverne derfor nemmere at forstå i dag bruger jeg begge mine uddannelser i WeldingDroid.”

For WeldingDroid er samarbejdet med en erhvervsskole den første af sin slags. ”Jeg ser virkelig frem til vores samarbejde. Allerede i starten var en af missionerne for WeldingDroid, at tiltrække flere smedelærlinge. For fremtiden ser meget sort ud, når det kommer til antallet af nyuddannede smede, og smeden er bare uundværlig i mange sammenhænge.”

Det lave antal af uddannede smede i fremtiden er noget Videnscenter Procesteknologi kan nikke genkendende til. Derfor betyder samarbejdet med WeldingDroid også, at beskrivelsen af smedens kompetencer skal opdateres. For med den nye teknologi, som blandt andre WeldingDroid leverer, kommer der også flere kompetencer, som fremtidens smed skal mestre. Det håndværksmæssige er essentielt, men de nye lærlinge skal også have et godt kendskab til den nye teknologi – og det får de, når de tager deres smedeuddannelse på EUC Lillebælt. Det er nemlig den samme teknologi, som flere og flere virksomheder anskaffer sig – blandt andet for at tilpasse sig den grønne omstilling.

Et forvrænget billede af smeden

En af omdrejningspunkterne i samarbejdet mellem EUC Lillebælt ”Videnscenter Procesteknologi” og WeldingDroid er, som Kevin fortæller, at gøre det mere sexet at være smed. ”I dag er der et meget gammeldags og forvrænget billede af, hvad en smed er. Der kommer altid et billede frem af en mand i læderforklæde, der står og hamre på et stykke jern, og sådan er det jo slet ikke at være smed i dag. En smed kan have mange forskellige opgaver i mange typer af virksomheder. Og teknologien er blevet en stor del af smedens hverdag, og der kommer mere af den. Men der er ingen tvivl om, at vores automatiserede svejseløsninger primært appellerer til de unge. Der er stadig en del ældre smede, der ikke er meget for at anvende dem.”

Men der er ingen grund til bekymring hos den ældre generation af smede. For WeldingDroids automatiserede svejseløsninger er så simple, at de kan anvendes af de fleste. De indebærer ingen programmering, som mange andre svejserobotter gør, og smeden undgår at slide på kroppen i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, da de automatiserede svejseløsninger tager hensyn til ergonomi.

Der er sket meget for WeldingDroid siden Løvens Hule. De er ekspanderet, og har nu internationale kunder. De har udviklet endnu flere produkter og udvider stadig deres liste over samarbejdspartnere.

Vi har også lavet en podcast med Kevin, hvor vi snakker om hans vej fra smed til iværksætter og det gammeldags billede på en smed, hør den her.

Kevin Christensen stifter og ejer af WeldingDroid (tv) og Henning Aaberg uddannelseschef og videnscenterchef fra EUC Lillebælt ”Videnscenter Procesteknologi” (th)

Purgemaster fra WeldingDroid – Bruges når der skal svejses rør. Purgemaster systemet sparer op til 90 % af den gas, der bruges under svejsningen – èt af de produkter, som smedelærlingene på EUC Lillebælt kommer til at arbejde med.