Nicolai Morten Larsen er underviser hos UNORD – Hillerøds Tekniske Skole. Han underviser industrioperatør-elever i blandet andet Erhvervsinformatik, hvor eleverne bliver undervist i at programmere og betjene en Dobot robot.

Vi har brugt robotterne i ca. et halvandet år. Vi havde egentlig først kigget på nogle robotter fra Universal, men de var for dyre. Vi fik et tilbud på Dobot robotter, hvor sælgeren også fortalte, at Videnscenter Procesteknologi havde lavet noget undervisningsmateriale til robotterne. Så vi købte 12 Dobot robotter, der passer til 24 elever, da de som regel sidder og arbejder 2 og 2.”

Jeg bruger primært det første undervisningshæfte i Dobot-serien på Videnscenterportalen. Men det hænder, at nogle af mine elever har mod på at gå videre til næste niveau, hvor eleverne skal inkludere et transportbånd til Dobot robotten. Mine elever består næsten kun af voksne, og nogle er ikke vant til at bruge en computer, og slet ikke programmering. Men det er min oplevelse, at undervisningsmaterialet er nemt at bruge og forstå. For nogle er programmeringen svær, men jeg går meget op i at vise eleverne, at robotterne ikke er farlige sådan rent teknisk. Inden de går i gang med at programmere robotterne, får de også lov til at øve sig på nettet i et bestemt program, som jeg bruger.

Udover Videnscenter Procesteknologis undervisningsmaterialer til Dobot, anvender UNORD også Videnscenterets LEAN-håndbog og undervisningsmaterialer omkring AR-briller til deres industrioperatør-elever.

Mange af industrioperatør-eleverne kommer til at arbejde med robotteknologi i større eller mindre grad, når de kommer ud i virksomhederne. Der er ikke mange, der bare står med et stykke papir mere. Når de er på skole får de mulighed for at blive mere trygge ved de forskellige teknologier, som de også kan møde ude på arbejdsmarkedet.”

Nicolai har været underviser i 3 år og har i sit tidligere arbejdsliv stiftet bekendtskab med forskellige teknologier. Indtil videre er han den eneste underviser, der kan undervise i Dobot robotterne, men planen er, at de skal udvides til flere fag og gerne til industrioperatørernes svendeprøve. Derfor vil flere og flere undervisere også få erfaring med Dobot robotterne i fremtiden.