Svejsekursus i CoWelder svejserobot

Underviserne på smedeuddannelsen på EUC Lillebælt har fået en ny svejserobot – en CoWelder, som de netop har fået et kursus i.

Uddannelsen har allerede en svejserobot, som eleverne også bruger ”Men eleverne kan nok nemmere finde ud af CoWelder-robotten, fordi den er nemmere at programmere, og den tilhørende skærm minder meget om det man ser på en computer med faneblade osv.”, siger underviser Poul Lysholdt Jørgensen.

På kurset lærte underviserne at anvende CoWelder-robotten, så de kan undervise eleverne i at bruge den.
Man starter med at bestemme et viapunkt, som er det punkt, hvor robotten starter og slutter. Det kan man gøre manuelt. Derefter skal man indstille ampere og lysbuen – derefter tilpasser volten sig. Til sidst skal man indstille svejsepinden, så den står i den rigtige vinkel i forhold til emnet, der skal svejses. Her skal man vide noget om svejsning, for vinklen har betydning for resultatet. Inden selve svejsningen indstilles svejsekoordinaterne manuelt. Under selve svejsningen udtænker robotten selv den bedste svejsebane.”, uddyber Poul.

Selvom CoWelder-robotten på mange måder minder om den svejserobot, som smedeuddannelsen allerede har, så er den anderledes, fordi den kan indstilles manuelt – man får derfor mulighed for at røre ved selve svejserobottens arm og får en føling med, hvordan den bevæger sig.

Fordelen ved en svejserobot er, at man får den samme præcise svejsning hver gang, og den kan hurtigt svejse mange emner. Den kan både svejse lige og i cirkler og med forskellige slags svejsninger.

Smedeunderviserne på kursus i CoWelder-svejserobotten

CoWelder svejserobotten

CoWelder svejserobotten

Programmeringsudstyr til CoWelder svejserobotten