Svejserobotten der kan betjenes af de fleste

Både smedelærlinge og industrioperatørlærlinge på EUC Lillebælt har fået glæde af en ny svejserobot. Alle elever på de to uddannelser kommer til at lave projekter af forskellige sværhedsgrader, hvor de kommer til at bruge mange forskellige maskiner. Her er svejserobotten en af dem.

Svejserobotten er en opdateret version, som er lettere at håndtere end andre ældre versioner. Smedeunderviser Poul Lysholt forklarer: ”Det gode ved vores nye svejserobot er, at den har forskellige lysbueteknologier, hvilket fører til nye produktionsmuligheder. Lysbueteknologien, der er en MAG-svejsning, minder på robotten mere og mere om en TIG-svejsning, hvor svejsningen bliver mere fin i udseendet. Der er derfor kommet en bedre styring af lysbuerne. Eleverne kan bedre forstå og styre robotten. Svejserobotten skal programmeres inden brug. Programmeringen er blevet meget mere intuitiv og brugervenlig. Og så kan eleverne nemt finde deres opgaver igen inde i robottens system efter en længere periode, hvor de har været væk fra svejserobotten.”


Svejserobotten

Industriprocesoperatør-eleverne har brugt svejserobotten til en opgave, hvor de skulle lave deres egen dødslagshammer. Michael Westermann, der er underviser på uddannelsen, fortæller: ”Dødslagshammeren er god for eleverne at lave, fordi dens forskellige dele gør, at de kommer rundt til mange forskellige maskiner, og så er det noget, som de rent faktisk kommer til at bruge i hverdagen ude på værkstedet. En dødslagshammer er et nødvendigt værktøj på værkstedet, fordi eleverne ofte skal bruge den, når emner skal hamres på plads i skruestikken inden fræsning. Den har fået det specielle navn, fordi der indeni hammeren ligger metalskiver, som forhindrer hammeren i at ”slå tilbage”. Den giver derfor et hårdt, tungt og effektivt slag. Det der skal laves på svejserobotten er selve hammerhovedet og skaftet. De lærer ikke kun at anvende maskinerne, de lærer også alle de regler, der er omkring sikkerhed ved hver maskine og på værkstederne. Det gør, at de får mod på at tilgå nye maskiner og bliver meget hurtigt selvstændige.


Tegning af dødslagshammerens forskellige dele

Industrioperatørelev Morten I. Hedehøj brugte svejserobotten, da han skulle lave sin dødslagshammer.
Den er rigtig god at bruge, når først man har lært, hvordan man programmerer den. Der er lige nogle koder man skal lære, men det er hurtigt lært. Derefter er den super nem og lige til at bruge.”


Programmeringscontroller

Svejserobotten er så nem at anvende, at selv de uerfarne kan bruge den med lidt hjælp fra en underviser. Eksempelvis har folkeskoleelever brugt den, når de har besøgt uddannelserne. Når de har besøgt smedeuddannelsen har de brugt svejserobotten til at lave en mini-grill. En af de bedste ting ved svejserobotten er også, at den gerne må betjenes af folkeskoleelever, fordi den lever op til alle sikkerhedskrav, og derfor ikke er til fare for folk der ikke er vant til at betjene den.