SKILLS 2022 - Oplevelser fra konkurrencen

Dette års SKILLS løb af stablen i en stor teltby opsat i den mindre sjællandske by Høng, hvor det anslåede besøgstal ramte 67.000. Det imponerende setup viste alle 49 erhvervsuddannelser fra deres bedste side, herunder også procesoperatøruddannelsen, som var med for første gang. Der blev dystet blandt procesoperatørelever fra EUC Lillebælt, NEXT – UDDANNELSE KØBENHAVN, ZBC – Zealand Business College og Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser -processkolen. Se vinderholdet her.

Interessen fra publikum var stor. I løbet af de 3 dage kunne de mange besøgende kigge forbi procesoperatørernes stand, hvor de bl.a. kunne få informationer om uddannelsen, se lærlingene i aktion og prøve en lille opgave selv ved Prøv Mærk Føl-standen. Se billeder fra standen her.

Der var også stor ros at hente under åbningsceremonien, da procesoperatøruddannelsen blev nævnt af undervisningsministeren grundet et stort sportsmanship blandt deltagerne. Se klippet her.

Oplevelser fra uddannelserne

Claus Verner Weits Pedersen, der er underviser på procesoperatøruddannelsen på EUC Lillebælt, var til SKILLS med sine 3 deltagende procesoperatørelever. “Det er første gang vi er med til SKILLS. Vi vidste ikke, hvad de andre skoler kom med, så det var svært at forbedrede vores elever. Der er også stor forskel på, hvad procesoperatøruddannelsen fra de forskellige skoler fokuserer på. Hos os fokuserer vi meget på automatik. Vi kom allerede til Høng om onsdagen for at stille op på vores stand. Om torsdagen var der indmarch, hvorefter procesoperatøreleverne fra de 4 forskellige skoler oplærte hinanden i deres opgaver. Fredag stod den også på oplæring, og alle elever fra de 4 skoler fik opbygget et rigtig godt sammenhold, selvom de var konkurrenter. De har fortalt mig, at de gerne vil blive ved med at holde kontakten til hinanden. Lørdag var selve konkurrencen i gang. Vores elever skulle lave en tilføjelse i et program, der får et bånd til at køre. De skulle lave en testknap til alle de lamper, der skulle lyse. I løbet af de dage vi var der, kom der hele tiden journalister hen og ville interviewe eleverne. Jeg tror ikke, de havde regnet med, at konkurrencen var så stor. Men jeg kunne se, at de løftede sig, de var stolte og selvtilliden voksede. De var hele tiden klar på at svare på spørgsmål – og de gjorde det godt. Når vi skal deltage i SKILLS 2023, skal den have fuld gas, der er vi jo på hjemmebane. Vi har fundet ud af, at vi gerne vil have, at vores stand skal se lidt anderledes ud næste gang. Der må gerne ske noget, så folk bliver nysgerrige og vil se mere. Næste gang ved vi også, hvad det går ud på, og det er rart.”

 

 

Deltagerne er godt i gang med deres opgave

Vinderholdet i kategorien Procesoperatør

Scenen til SKILLS 2022

De andre uddannelser, som var repræsenteret fra Videnscenter for Procesteknologi, var smed, lager og mejeri.
Poul Lysholdt Jørgensen, der er underviser på smedeuddannelsen på EUC Lillebælt, havde lavet en tegning af en vindmølle, som de konkurrerende smedelærlinge skulle lave og bedømmes ud fra. Han fik opgaven, da det skal være en aktør udefra, der laver opgaven til SKILLS-deltagerne. Der var i alt 6 deltagere, der skulle lave vindmøllen, hvor de fik 20 timer til at løse opgaven. Poul fortæller “Det er en vertikal vindmølle, som kan producere strøm. Jeg har sørget for, at der var nogle dele ved den, som krævede lidt ekstra snilde i forhold til svejsningen.”

 

 

Tegning af vindmøllen

Vindmøllen i fysisk form

Uddannelsesleder Henrik Helios fortæller: “EUC Lillebælt, der er videnscentrets værtsskole, var med på TUR’s (Transporterhvervets Uddannelsesråd) stand, hvor vi havde en simulator med til Prøv Mærk og Føl-standen. Skills er et fantastisk event, hvor lærlingene/eleverne går op i det med liv og sjæl. Samtidig er der en fantastisk stemning og et kæmpe sammenhold mellem deltagerne. Det er samtidig super godt, for de mange folkeskoleelever, som får mulighed for at stifte bekendtskab med erhvervsuddannelserne. Sidst vi deltog i SKILLS foregik det i Fredericia, hvor vi havde en stand, men ikke deltog i selve konkurrencen. Denne gang fik vi lov til at opleve hele arrangementet fra bunden, og blev meget imponeret over hele deres setup. Til næste år kunne vi godt tænke os, at der var en måde at få tilskuerne til at stoppe op og følge arbejdet på de enkelte stande.”

Mejeristuddannelsen havde også en stand ved SKILLS 2022. Underviser Kim Møller fortæller: “Vi havde mange besøgende, og fik især opmærksomhed, når vi lavede workshop omkring is og den smagsoplevelse man får, når man spiser is. Her havde vi fokus på iskrystaller og den negative mundfølelse de giver. Den udkrystalliserede is blev efterfølgende kørt på en PacoJet, hvor et metalblad skærer iskrystallerne små og samtidig pisker luft i isen, hvilket bidrager positivt til mundfølelsen. Til sidst blandede vi lunken ismix med flydende nitrogen, som er ca. -196°C, hvilket køler meget hurtigt og giver meget små iskrystaller. Dette giver en meget god mundfølelse, da iskrystallerne er så små at man ikke kan fornemme dem i munden. Så en workshop hvor man dykker ned i både kemi, sensorik, smag og mejeriproduktion. Derudover havde vi oste med, som eleverne har lavet på træningsmejeriet til stor glæde for de besøgende. De besøgende kunne også smage på to oste, en produceret af erhvervet (Arla) og en produceret af eleverne på skolen, hvorefter man skulle gætte, hvilken som var fremstillet af hvem. Dette kom der mange sjove samtaler ud af, da smag er meget subjektivt.

Mejeristuddannelsens stand

Fredericia som værtsby i 2023

Som afslutning på konkurrencen fik Fredericia kommunes borgmester, Steen Wrist, overdraget værtsrollen af Kalundborgs borgmester. I den forbindelse holdt Steen Wrist en tale om en betydningsfuld oplevelse, hvor budskabet var, at SKILLS virkelig kan noget. “Da SKILLS blev afholdt i Bella Centret, var min søn med. Dengang gik han i 8. klasse. Vi var ovre og se på en uddannelse, hvor det var lidt svært at få en læreplads, men så fik han øje på elektriker uddannelsen og faldt for faget. Det betød, at han nu skal starte på EUC Lillebælt med en lokal læreplads i lommen.”

Til et interview med Videnscenter Procesteknologi fortæller han yderligere: “I Fredericia Kommune sender vi alle 8. klasser af sted til SKILLS. Og det kan virkelig betale sig. I år er der 27%, der vil på en  erhvervsuddannelse, hvilket er en pæn stigning. Jeg kan derfor anbefale andre kommuner at gøre det samme. SKILLS kan også gøre op med en masse fordomme. For det kræver virkelig SKILLS at tage en erhvervsuddannelse. SKILLS kan også gøre op med kønsfordelingen på erhvervsuddannelserne. Konkurrencen viser, at det ikke kun er mænd, der tager en erhvervsuddannelse – kvinder gør det også, og med stor succes. Hvis vi tager vores egen by som eksempel, så er vi de største indenfor Transport og Logistik, og vi ville aldrig nå i mål, hvis der kun var mænd, der uddannede sig indenfor området.”

Når SKILLS afholdes i 2023 er Fredericia værtsby, hvilket er kæmpe stort. “Høng havde lavet et meget meget flot arrangement i år. De 67.000 mennesker, der kom og besøgte SKILLS, er det største antal nogensinde, og så endda i Høng, som er en lille by. Vores mål er at slå rekorden og få endnu flere besøgende til Fredericia i 2023. At være værtsby betyder, at uddannelserne får kæmpe stor opmærksomhed. På det længere løb betyder det, at folk får øjnene op for vores virksomheder, arbejdspladser og uddannelser. Så vi håber, at flere får lyst til at tage en erhvervsuddannelse, for de erhvervsuddannede er ikke til at undvære. Da samfundet var lukket ned på grund af Corona, kunne vi virkelig se, at de der havde en erhvervsuddannelse var uundværlige. De leverede blandt andet de pakker, som vi bestilte og reparerede vores huse og virksomheder.
Jeg glæder mig utrolig meget til SKILLS 2023. Men mest af alt glæder jeg mig til at se stoltheden lyse ud af deltagerne, som hyldes som rockstjerner – de fortjener at blive hyldet.” – afslutter Steen Wrist.

SKILLS 2023 kommer til at foregå i Fredericia MESSE C d. 2.-4. februar.

 

Mediedækning: 

TV2Øst

TVSYD   Fra 7:12 til ca. 13:00

Linkedin

Facebook

Instagram 

TikTok