Invitation til DM i øl-brygning for elever

I Videnscenter Procesteknologi gentager vi sidste års succes med DM i øl-brygning for elever.
Elever fra forskellige erhvervsskoler er velkommen til at deltage i konkurrencen, som finder sted fredag den 3. juni 2022.

Konkurrencen afholdes i undervisningsbryggeriet på EUC Lillebælt. Øllene bliver bedømt på stilart, teknisk kvalitet og den samlede oplevelse af et udvalgt dommerpanel, der vurderer øllene efter internationale regler. Eleverne skal brygge en øl i samarbejde med deres skole og hver skole må stille op med max 2 øl. Vinderholdet kan se frem til en pokaloverrækkelse og et diplom som bevis på deres indsats.

Øl-brygning er både en kreativ og lærerig proces. Derfor ser vi i videnscenteret også konkurrencen som et springbræt til, at flere undervisere inddrager øl-brygningen som en del af undervisningen. Øl-brygningen giver eleverne erfaring med bioteknologiske processer som forsukring og forgæring.

Benny Ziegler uddyber: “Målet med konkurrencen er selvfølgelig at give eleverne en god oplevelse, med en opgave de kan være fælles om, og som kan udfordre både med samarbejde og tværfaglighed. Men det handler også om at få indblik i alle de små delprocesser, der er en del af en større produktion. Det handler også om at erkende, hvor vigtig hver enkelt del er, og om at kunne holde det store overblik der strækker sig lige fra at holde styr på hele dagen, og samtidig konstant være forberedt på det der kommer. Det gode ved at vælge en produktionsopgave der omhandler øl-brygning er, at der er hurtig og kontant afregning ved fejl. Slækker man eksempelvis blot en smule på hygiejnen, får det oftest hurtigt mikrobiologiske konsekvenser, der er tydelige“. Der er altså værdifuld læring at hente i øl-brygningens forskellige faser, hvilket gør øl-brygning til et velegnet undervisningsemne.

Udtalelse om sidste års konkurrence:
Benny Ziegler: ”Sidste år bryggede deltagerne nogle meget spændende øl i forhold til smag. Der blev blandt andet brygget hindbær-øl og meget andet. Det var derfor svært for dommerne at blive enige om en vinder, fordi eleverne havde leveret så gode produkter.”  

Dagens Program:
Kl. 10:00-10:15: Fælles velkomst
Kl. 10.15-10:30: Præsentation af dommerpanelet
Kl. 10.30-10:45: Deltagerpræsentation
Kl. 10.45-11:45: Øl-smagning og bedømmelse / rundvisning og introduktion til Videnscenter   Procesteknologi
Kl. 11.45-12:00: Vinder-øl for 2021 kåres og der overrækkes præmie
Kl. 12.00-12:15: Tak for i år /afslutning

Inden konkurrencen:
Øl-brygning kræver det rette udstyr. Derfor har vi i Videnscenter Procesteknologi udstyr, som kan lånes op til konkurrencen, hvis I ikke selv har det udstyr, der skal til. Derudover tilbyder vi også lærerkurser og selvinstruerende undervisningsforløb til de skoler, der er interesserede i at deltage.

Er du og din skole interesseret i at deltage i DM i øl-brygning for elever – kontakt Oline Choon Gellert ocp@eucl.dk – Senest den 1. maj 2022.

Undervisningsbryggeriet på EUC Lillebælt - Her kommer konkurrencen til at foregå