Sigurjón Snær fra Isafjord har i november været på udveksling gennem EUC Lillebælts samarbejde med islandske erhvervsskoler. Her har han gået i skole hos EUC Lillebælt i to uger, efterfulgt af to uger som metallærling hos L. Østergaards Maskinfabrik

Da tilbuddet om at komme på udveksling i Danmark kom, var Sigurjón ikke den første til at række hånden i vejret. Men efter at have tænkt tilbuddet igennem, valgte han at takke ja – for hvorfor ikke?

På sine to uger hos L. Østergaards Maskinfabrik har han arbejdet med skæring og svejsning samt lært at operere CNC-maskiner, som der ikke er mange af på skolen i Isafjord. Han har nydt at prøve kræfter med nye maskiner og arbejde med forskellige materialer – hans drøm er nemlig at uddanne sig til maskinmester, når han snart er færdig med sin uddannelse og efterfølgende læretid.

Sigurjón har følt sig velkommen både af de danske elever på EUC Lillebælt og på værkstedet. L. Østergaards Maskinfabrik beskriver Sigurjón som “et godt bindeled” og en elev med “ja-hatten på”, som tager initiativ og er selvhjulpen.

Klar med en hjælpende hånd
Virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne arbejder for at finde løsninger til eleverne både lokalt og internationalt, så vi skaber større mobilitet inden for metalbranchen.

“Vi er som arbejdsgivere godt polstrede til at løse de her opgaver og vi vil løse de her opgaver,” udtaler værkfører Per Hansen om at hjælpe både unge og voksne inden for metalfaget – både udvekslingselever, elever, ledige, voksenlærlinge og sygemeldte. Per mener, at vi skal finde løsninger, så vi aktiverer og støtter interesserede nuværende og potentielle smede og de diverse tiltag inden for metalfaget.

Men ifølge Per er det desværre ikke altid, at der ses muligheder frem for begrænsninger, når der er regler at følge. Men mange virksomheder som L. Østergaards Maskinfabrik stræber alligevel efter at prioritere den enkelte og udforske mulighederne for den enkelte person inden for metalbranchen.

En øjenåbner 
Sigurjón er ikke den første elev på udveksling hos L. Østergaards Maskinfabrik, og de vil altid gerne hjælpe, hvor de kan. Men Per argumenterer også for, at flere danske elever tager afsted på udveksling til Island – det er oftest de islandske elever, der tager til Danmark. Han fremhæver i den forbindelse, at man tager sin elevløn med, får rejsen finansieret og sidst men ikke mindst får nye oplevelser og minder for livet.

For de danske elever er det også en øjenåbner at se, hvordan elever i andre lande bliver undervist og arbejder med deres fag. Her opdager mange af de danske elever, hvor stor forskel der er på de forudsætninger, man har som elev – og de erkender ofte, at de alligevel har det meget godt herhjemme i Danmark.

L. Østergaards Maskinfabrik har været glade for Sigurjón – så glade at de har en plads klar, hvis han nogensinde skulle have lyst til at vende tilbage til Danmark.

EUC Lillebælt har gennem Erasmus samarbejder med Island, Norge, Finland og Frankrig, hvor EUC Lillebælts elever kan komme på skoleophold og praktikophold ved både virksomheder og skoler i samarbejdslande.

Hvis du vil høre mere om internationaliseringsindsatsen eller selv overvejer at tage på ophold, så er du velkommen til at kontakte internationaliseringskoordinator Laila Wilkinson på lwi@eucl.dk.

Læs mere om L. Østergaards Maskinfabrik her