Guðmundur Elí fra Isafjord har i november været på udveksling gennem EUC Lillebælts samarbejde med islandske erhvervsskoler. Her har han gået i skole på EUC Lillebælt i to uger, efterfulgt af to uger som metallærling hos Fredericia Smede & Maskinfabrik

Win-win
Hos Fredericia Smede & Maskinfabrik ser de udvekslingen som et smart initiativ, som de rigtig gerne vil bakke op om, når medejer Anders Pedersen udtaler: “”Vi kan jo altid bruge en ekstra hånd herude – og hvis det også gavner [Guðmundur], som kommer ud og får noget erfaring, jamen så er det jo win-win.”

Guðmundur har under sit ophold prøvet at arbejde med maskiner, som de ikke har samme mulighed for at prøve i Island, heriblandt CNC-maskiner. Han påpeger, at der i Danmark er nyere og mere avancerede maskiner, og derfor har han nydt at få prøvet kræfter med maskinerne. Opholdet vil Guðmundur anbefale andre, når han uddyber: “You get so much from this experience – just learn and learn and learn.” Han håber, at opholdet vil være med til at hjælpe ham, når han senere skal søge arbejde

Ejerne Anders Pedersen og Jesper Madsen har også været tilfreds med Guðmundur. De fremhæver, at han er arbejdsom, selvhjulpen og ikke mindst er vant til at arbejde med hænderne. “Han skal altid vise os sine crossere, sin snescooter og traileren, som han selv har bygget – dem er han rigtig stolt af,” siger de to med et smil, og netop det initiativ er med til at gøre ham mere selvstændig i sit arbejde.

Når Guðmundur har arbejdet på værkstedet har han talt engelsk med medarbejderne, hvor han til arbejdsopgaverne har været koblet på en af de andre medarbejdere, som har ajourført ham i de enkelte opgaver, og det er gået fint uden de store udfordringer. Både Guðmundur, Anders og Jesper påpeger til gengæld, at den største udfordring ved sprogbarrieren har været pausesnakken og jargonen på værkstedet, hvor det nogle gange har været svært at føle sig inkluderet, når man ikke helt er indforstået med ordene.

Lysten til at lære
I forbindelse med udveksling understreger Anders og Jesper, at det er mere eller mindre tilfældigt, hvem de får ind som lærling. De søger ikke selv aktivt lærlinge, men får tilbud om potentielle lærlinge fra uddannelsesinstitutioner, heriblandt EUC Lillebælt. Men de påpeger vurderer de potentielle lærlinge i forhold til, hvordan de vil kunne bidrage og få udbytte af forløbet, og her påpeger de nogle kompetencer, som de vægter højt – de skal være selvhjulpne, lærenemme og ønske at blive bedre til deres håndværk, hvor Anders tilføjer: “Hvis man har lysten til at lære, så kan man lære stort set alt.”

Vil komme til at mangle hænder
For Anders og Jesper er det vigtigt at bakke op om initiativer, der fremmer metalfaget – i folkeskolerne, på ungdomsuddannelserne, i kommunerne og på tværs af landegrænserne. De understreger, at når færre får en erhvervsuddannelse, vil værkstederne komme til at mangle hænder før eller siden. I den forbindelse mener de to, at der skal gøres mere for at synliggøre erhvervsuddannelserne og de mange muligheder, de unge har med sådan en uddannelse.

De håber, at kommunerne og skolerne i højere grad vil være fortalere for erhvervsuddannelserne. Her påpeger Jesper, at “Det at man skal gå gymnasievejen, fordi ens venner gør det – dét skal brydes,” og de mener begge, at elever skal ud til virksomheder og værksteder og selv prøve kræfter med de praktiske fag og på den måde se de mange uddannelsesmuligheder, der findes.

EUC Lillebælt har gennem Erasmus samarbejder med Island, Norge, Finland og Frankrig, hvor EUC Lillebælts elever kan komme på skoleophold og praktikophold ved både virksomheder og skoler i samarbejdslande.

Hvis du vil høre mere om internationaliseringsindsatsen eller selv overvejer at tage på ophold, så er du velkommen til at kontakte internationaliseringskoordinator Laila Wilkinson på lwi@eucl.dk.

 

 

Læs mere om Fredericia Smede & Maskinfabrik her.