Siden Stephen fra Reading i England flyttede til Danmark for seks år siden er han startet på industrioperatøruddannelsen på EUC Lillebælt, hvor han nu også er i lære hos Kohberg

I 2015 flyttede Stephen Woodrow til Danmark sammen med sin danske kone efter et ønske om at stifte familie og skabe en stabil tilværelse sammen – en omvæltning, der ikke altid har været let: “Det er hårdt at starte forfra – nyt land, nyt sprog og ny uddannelse,” fortæller han. Men udfordringer er ikke noget, Stephen er bange for, og at tage en uddannelse på dansk, så han som “en del af pakken” ved at integrere sig i et nyt land.

Han er derfor nu ved at afslutte grundforløb 1 på proces-industrioperatøruddannelsen på EUC Lillebælt og er lærling hos Kohberg.

Men for Stephen var industrioperatør ikke drømmen – mere et fornuftigt og til dels nødvendigt valg – men nu er ilden i ham tændt, og han nyder at lære om processer og være i værkstedet, hvor det pludselig “klikkede.”

Netværk og erfaring sikrede lærepladsen
Lærepladsen hos Kohberg fik Stephen gennem sit netværk og erfaring fra en tidligere stilling. Han blev kontaktet af sin nuværende chef, som han før havde arbejdet sammen med, som direkte tilbød ham en stilling. Derfor understreger han vigtigheden af at vise sine kompetencer og pleje sit netværk fra tidligere ansættelser, praktikker og uddannelser.

Med jobbet kom der gode opgaver samt bedre arbejdstider og bedre løn, som havde stor betydning for Stephen som nybagt far. Det er derfor vigtigt, at man som elev og kommende lærling forventningsafstemmer med sig selv om, hvad der er vigtigt – arbejdstider, socialt samvær, specifik kompetenceudvikling, geografisk placering, mere fritid eller tid med familien, løn eller andre arbejdsforhold.

Som lærling på Kohberg får han også brugt det, han har lært om processer og maskiner, og det har gjort ham mere proaktiv og selvstændig. Hvis en maskine i pakkeriet går i stykker, så går han selv i gang med at undersøge problemet og forsøger at løse det.

Det betaler sig i sidste ende
Stephens tilgang til livet er positiv og han tager enhver udfordring i stiv arm.

For Stephen er hans sproglige baggrund ikke et problem – han bruger den i stedet aktivt på sin læreplads, hvor han fungerer som bindeled mellem udenlandske produktionsmedarbejdere og resten af Kohberg, når der opstår udfordringer som følge af sprogbarrieren. At medarbejderne på en tidligere arbejdsplads ikke kunne eller ville tale engelsk til ham, ser han også som held i uheld, da det har givet ham motivationen til at lære det danske sprog.

Stephen vil fortsat udfordres, blive stærkere i sit danske og blive ved med at udvikle sig, så han bliver endnu dygtigere i sit fag, da han fastslår: “Bare fordi det er en udfordring og hårdt, betyder det ikke, at man skal være bange for det – Ja, det er hårdt, men det betaler sig i sidste ende.”

Stephen foran EUC Lillebælts mikrobryggeri

Hos VidensCenter Procesteknologi deler vi en række artikler, der sætter fokus på forskellige elevers oplevelser under deres erhvervsuddannelse. Så følg med på portalen, hvor vi bringer artikler om elever fra EUC Lillebælt og Kold College om alt fra oplevelser med og gode råd til valg af uddannelse og søgen efter læreplads.