Seminaret "Digitaliseret certificering og svejsedokumentation" blev gennemført tirsdag d. 23. marts 2021. I seminaret, der blev afholdt på EUC Lillebælt, deltog repræsentanter fra bl.a. DDV, AMU SYD, Industriens Uddannelser, Rybners, Kemppi og EUC Lillebælt. Deltagerne roste arrangementet for at "bringe det bedste fra flere verdener sammen"

Seminarets primære formål var vidensdeling med afsæt i “digitalisering af det sorte fag”, og bestod af en række oplæg og præsentationer fra forskellige eksperter, og afsluttedes med en demonstration af robotsvejsning. Eftersom projektet var en succes, er det ikke utænkeligt, at lignende arrangementer bliver stablet på benene i løbet af 2021. Uddannelseschef hos EUC Lillebælt Henning Aaberg udtaler om arrangementet: “Seminaret havde en godt sammenspil mellem leverandører, de virksomheder der leveres til og de tekniske skoler. Sammensætningen skabte synergi og værdifuld erfaringsudveksling, og alle parter vil gerne gentage succesen i en større skala, når Covid-19-situationen tillader det”.

Et indblik i fagets fremtid

Seminaret indledtes med en præsentation af Den Danske Vedligeholdelsesforening. Herefter blev seminarets deltagere introduceret til www.svejsepas.dk, et online og papirløst system til certificering. Systemet blev præsenteret af Freddy Tomhav, faglærer ved AMU SYD og Carsten Jensen, underviser ved Rybners. Websitet er udviklet til skolecertificeringsordningen, og svejseskolerne kan på www.svejsepas.dk oprette certifikaterne, som den enkelte svejser kan tilgå og give sine arbejdsgivere adgang til. Alle parter bespares dermed for besværet ved ressourcekrævende papirarbejde.

Seminardeltagerne blev, efter oplægget om morgendagens certificeringsløsning, introduceret til et andet digitaliseringsprojekt. Svend Rechnagel fra Industriens Uddannelser kunne fortælle om projektet “Digitalisering af teoriundervisningen i det åbne svejseværksted”, der har et website i støbeskeen til digital træning  af elever i teori inden for fem forskellige områder, bl.a. sikkerhed, el og 5817 (der dækker over simpel matematik og fejltyper). Projektet er inspireret af mikrolæring, hvor indholdet opdeles i mindre dele af afsluttet læring, der kan tages efter behov og i vilkårlig rækkefølge. Denne digitalisering kan hjælpe elever og kursister til at være mere selvhjulpne, og det er muligt at imødekomme mange forskellige typer behov gennem en variation af grafikker, videoer, “multiple choice”, “drag and drop”, osv. Derudover opruster projektet elever og kursister til fremtidens arbejdsmarked, der er udpræget digitalt.

Seminarets sidste indslag kom fra salgschef hos Kemppi Danmark A/S, Torben Henriksen, der introducerede og demonstrerede svejsestyringssoftwaren WeldEye. WeldEye er en lærings- og styringsløsning til svejseproduktion, der bl.a. giver indblik og skaber værdi i et projekt helt fra planlægningsfasen og frem til afslutningsfasen. Torben Henriksen kunne afslutningsvis demonstrere den app-baserede løsning gennem robotsvejsning på EUC Lillebælts smedeværksted, og deltagerne fik dermed lov til at se softwaren i aktion.

Vi takker vores deltagere og oplægsholdere for et godt arrangement og for deres bidrag til dagen. En artikel om arrangementet kan i øjeblikket læses i DSN-bladet “Svejsning” (udgave nr. 2).

Freddy Tomhav, faglærer ved AMU SYD, fortæller om www.svejsepas.dk
Svend Rechnagel, uddannelseskonsulent ved Industriens Uddannelser, sætter seminarets deltagere ind projektet "Digitalisering af teoriundervisningen i det åbne svejseværksted""
Torben Henriksen, salgschef ved Kemppi Danmark A/S, holder oplæg om svejsestyringssoftwaren WeldEye
Demonstration af svejserobot på EUC Lillebælts smedeværksted