Fra chokolademælk til medicinsk cannabis

Videnscenter for Procesteknologi er et projekt, der b.la. sætter fokus på uddannelser og mennesker, der besidder en viden om processer i industrien. Sine har opbygget en viden og erfaring fra forskellige processer. Hun er oprindeligt uddannet mejerist og procesteknolog, men arbejder i dag hos Spectrum Therapeutics i Odense, hvor hun er med til at producere medicinsk cannabis. Brancheskiftet har gjort hende mere bevidst om, hvad hun kan og vil.

Sine har længe været vild med mejerifaget og blev uddannet mejerist hos Cocio i 1999, hvor hun producerede chokolademælk. Den teoretiske del læste hun på Kold College, der dengang hed Dalums Tekniske skole. ”Jeg har arbejdet som mejerist af flere omgange, og har også været i helt andre brancher. Men for et par år siden begyndte jeg at tænke meget over, hvad jeg ville bruge resten af mit arbejdsliv på. Jeg vidste, at jeg stadig ville noget inden for mejeri, så jeg læste videre til procesteknolog.”.

Bruger viden og erfaring i en anden branche

Sine fik dog ikke brugt sin nye titel som procesteknolog. ”Jeg så en spændende jobannonce fra Spectrum, som jeg bare måtte søge, fordi opgaverne passede lige til mig. Som mejerist og procesteknolog kan jeg nemt udpege ting, der kan optimeres. Jeg kan skabe flow i en proces, og har forstand på dokumentation og hygiejne – og det var lige præcis det, de søgte. Jeg drømte samtidig om at være med til at starte noget nyt op, og havde hørt meget om medicinsk cannabis i medierne.”

Spectrum er en stadigt voksende virksomhed, der selv dyrker, høster og bearbejder deres cannabisplanter. De opererer udelukkende med hun-planter, hvor de anvender planternes blomster. For at skabe en ensartethed kloner de planterne. Planterne bor i drivhus i 3 måneder, hvorefter de høstes, og bladene fjernes og tørres. Undervejs dokumenteres alle handlinger, hvilket er meget vigtigt, når der er tale om produktion af lægemidler.

At arbejde med et produkt fra start til slut, har Sine prøvet mange gange før, men medicinsk cannabis er anderledes at arbejde med. ”Når man arbejder med lægemidler, medfølger der også et stort ansvar. Selvfølgelig følger der også et stort ansvar med, når man arbejder med fødevarer, men medicinsk cannabis er lige et niveau op.”, fortæller Sine.

”Jeg havde hele tiden forestillet mig, at jeg skulle blive inden for mejeribranchen, men jeg er glad for, at jeg fik jobbet hos Spectrum. Det viser også, at uddannelser kan åbne mange døre og nødvendigvis ikke døre, som man lige regner med. Din uddannelse og erfaring kan ingen tage fra dig, og det er bare med at bruge det til noget – det er aldrig for sent.”, afslutter hun.

Sine foran drivhusene hos Spectrum Therapeutics