Bryggertraditioner mødes i ’socialteknisk samvær’ på pilotbryggeriet, EUC Lillebælt

Tyske og danske bryggertraditioner mødes i ’socialteknisk samvær’ på pilotbryggeriet, EUC Lillebælt.

Den 22. okt. var brygledelsen fra Brewing & Processing Fredericia på bryggertur til det nye EUC Lillebælt pilotbryggeri. EUC Lillebælt har igennem årtier været tæt uddannelsespartner for Carlsbergs bryggeri i Fredericia især indenfor procesteknologisk uddannelse og efteruddannelse af bryggeriets personale. Fredericia Bryggeri er et af Nordeuropas største bryggerier, og er i mange sammenhænge på forkant med den teknologiske udvikling indenfor bryggerindustrien. Og at EUC Lillebælt, som en del af Videnscenter for Procesteknologi, opgraderer med et pilot-bryggeri samt erfarent bryggerfagligt personale, imødeses af Carlsberg med stort tilfredshed. Det bringer selvsagt endnu flere fremtidige uddannelsesmuligheder i nærmiljøet kun ca. 5 km fra bryggeriet. Og hvem ved, måske på sigt i samarbejde med Den Skandinaviske Bryggerhøjskole i Valby, kan det nye EUC Lillebælt pilotbryggeri fungere som uddannelses-platform/”hub” eller videnscenter for bryggeriteknisk træning og efteruddannelse til bryggeriindustrien i Vestdanmark.

Men egentlig var formålet med besøget, at se det nye pilotbryggeri, diskutere og udveksle erfaringer, brygge lidt og vurdere øllet sammen med pilotbryggeriets tyske brygmester Stefan Peter Stadler – som en teamtur i ’socialteknisk samvær’. Og som én sagde: ”Det skal være vildt øl – vi skal prøve noget sjovt, som vi normalt ikke får lov til, og noget der ikke står i bøgerne. Det er nu vi skal eksperimentere, prøve af, fejle eller forhåbentlig finde på noget nyt, der bliver rigtig godt”. I øvrigt gik snakken lystigt under brygningen om stort og småt i bogstavlig forstand, ikke mindst i retning af stort versus småt udstyr (ca. 1000 gange brygforhold mellem Fredericia Bryggeri og pilotbryggeriet) samt omkring bryggerindretning, måle- og procesteknik, Carlsbergs videnskabshistorie, bryggeriteknologi og -beregninger, hygiejnisk design, øllets råvarer og øltyper og stilarter, arbejdsmiljøforhold i bryggeriet og meget andet. Tak for gæstfriheden.