ARTIKEL:

I 2018 stod FMC Rønland, det tidligere Cheminova, overfor at skulle fyre over 60 medarbejdere, hvor Arne Nees Henriksen var én af dem. I stedet for en kold fyreseddel, fik de ufaglærte muligheden for at tage uddannelsen til procesoperatør på 1 år med fuld løn i samarbejde med EUC Lillebælt.

55 –årige Arne var én af de nordvestjyske medarbejdere fra FMC Rønland/Cheminova i Thyborøn-Harboøre, der takkede ja til uddannelsen procesoperatør. Hans uddannelse inden for herretøjsforretning og ultralydsscanner havde han ikke planer om at bruge igen. Arnes mange år i fiskebranchen vækker gode minder, men heller ikke det ville han tilbage til.

Fyringsrunden var en nødvendighed, da kemikalievirksomheden skulle tilpasses på grund af nedlæggelse af anlæg. Arne og to andre kollegaer tog imod tilbuddet om at opgradere deres kompetencer og blive procesoperatører. De rejste ca. 195 km. sydpå, hvor de kunne tage uddannelsen på EUC Lillebælt i Fredericia og bo på skolehjemmet. Fra mandag til fredag var de væk fra deres familie.

”Jeg tog imod tilbuddet, fordi det efterfølgende ville være nemmere at få arbejde i industrien. Udover fuld løn under uddannelsen, fik vi også merit for praktikdelen.”

Tilbage på skolebænken

Arne havde arbejdet i mere end 2 år i produktionsafdelingen på FMC Rønland/Cheminova, og kunne derfor tage uddannelsen på kun 1 år. Normalt tager uddannelsen ca. 3,5 år, men uddannelsens 2-årige praktikdel kunne han springe let og elegant hen over.

”I starten tænkte jeg, at jeg havde en for høj alder til at gå i gang med en uddannelse. Og da vores matematikunderviser begyndte at snakke, tænkte jeg – lad mig komme ud! Men han stillede hele tiden krav til os, og forventede at vi lavede matematik i én time hver dag. Så jeg blev faktisk god til det til sidst.”

”Jeg er også blevet meget klogere på kemi. Jeg anede intet om kemi før, så jeg har helt sikkert fået flere kompetencer. Jeg føler mig meget mere selvstændig i mit arbejde nu, fordi jeg kender mine opgaver i detaljer.”

Bump på vejen

Under uddannelsen mødte Arne nogle ret alvorlige bump på vejen. Begge hans forældre blev ramt af kræft og selv fik han en blodprop i hjertet. ”Hvis det ikke havde været for min kone, var jeg sprunget fra. Det var en meget hård periode, hvor jeg havde svært ved at koncentrere mig om skolen.”

”Da jeg endelig kunne kalde mig procesoperatør, blev jeg ringet op af min tidligere mester fra FMC Rønland/Cheminova, som gerne ville have mig tilbage. Der var nemlig kommet en jobåbning, som jeg var så heldig at få.”

”Uddannelsen har betydet, at jeg har sikret mig selv flere jobmuligheder, hvis det bliver nødvendigt. Jeg får en højere løn og har fået en meget bredere viden inden for mit område. Man bliver aldrig for gammel til at lære. Man skal bare springe ud i det og komme i gang. I starten vidste jeg ikke, om jeg overhovedet kunne sidde stille så længe på skolebænken. Men så snart man er der, er der kun én vej – og det er frem ad.”, afslutter Arne Nees Henriksen.

Arne fra FMC/Cheminova
Arne i kontrolrummet på FMC/Cheminova