Den Odenseanske erhvervsskole, Kold College, har samarbejdet med virksomheden Alfa Laval Nordic Tetra Pak i Kolding i forbindelse med automatisering af skummesalen i skolens træningsmejeri. Den 5. september 2019 blev der derfor afholdt et velbesøgt seminar hos Alfa Laval, hvor ca. 50 deltagere fik en grundig og top professionel introduktion til Alfa Lavals bæredygtige udstyr og løsninger.

Alfa Laval er en international virksomhed med 17.000 ansatte på globalt plan. De udvikler bæredygtige løsninger til tre områder, som de selv kalder Food & Water, Energy og Marine. Virksomhedens aktiviteter er baseret på tre teknologier – varmeoverførsel, separering og væskehåndtering. Alle er teknologier, hvor bæredygtighed er det vigtigste omdrejningspunkt.

Seminarets deltagere var primært undervisere eller medarbejdere inden for mejeri, smede og proces. Deltagerne blev delt op i 4 hold, hvor hvert hold skulle igennem 4 spændende workshops. I de 4 workshops kunne deltagerne høre om Alfa Lavals bæredygtige og energibesparende udstyr til blandt andet produktionen af mejeriprodukter.

En mejerist og teamleder fra Kruså mejeri fortæller, at Kruså mejeri fokuserer meget på spildevand. De genanvender blandt andet vandet fra mælken. I workshop 1 kunne han høre mere om dette, hvor Alfa Laval fortalte, hvordan en virksomhed med det rigtige udstyr kan reducere vandforbruget betydeligt.

En procesoperatør fra Arinco i Videbæk fortæller, at han lærte en masse om energioptimering og hygiejne. Som en del af hans arbejde, skal han også undersøge, hvilket udstyr der er bedst og mest energibesparende, da Arinco hele tiden bliver målt på energioptimering.

En underviser fra Kold College fortæller, at seminaret har budt på inspiration til optimering af pumper og ventiler samt spændende workshops.

Især til workshop 2 fik deltagerne øjnene op for, hvor meget energi de kunne spare ved at investere i den rigtige pumpe. Alfa Laval påpegede, at pumper ude i en produktion bruger 50 % af al den energi, som en virksomhed bruger i alt. Alfa Laval blev af deltagerne rost for deres knowhow og professionalisme og ikke mindst deres miljørigtige løsninger.

Workshop 1: Reduktion af vandforbrug
Workshop 2: Energibesparende pumper
Workshop 3: Fokus på pumper og bæredygtighed
Workshop 3: Forskellige pumper
Demonstration af pumpernes betydning for energiforbruget
Demonstration af hygiejneløsning