Smedelærlingene på EUC Lillebælt var i slutningen af januar på studietur til Eisenhüttenstadt syd for Berlin lige ud for floden Oder. Her er placeret et kæmpe stålvalseværk, der fremstiller stål ud af malm, kalk, kul og skråt-jern. Disse materialer bliver til færdige stål plader, der til sidst ender ude på smedeværkstedet på EUC Lillebælt.

Formålet var, at lærlingene skulle komme hjem med en viden om, hvor det jern de arbejder med, kommer fra.
Turen startede mandag morgen den 28 januar, hvor eleverne kørte til Torzum i Polen, hvor de skulle bo tre dage. Torzum ligger også lige ved floden Oder, og derfor tæt på Eisenhüttenstadt og stålvalseværket.

Dagen efter ankomst fik lærlingene en rundvisning på stålvalseværket, der ikke mindre tog 8 timer, fordi værket i alt er ca. 9 km2 stort. Inde på området er der en i alt 120 km lang vej, der også siger noget om områdets størrelse. Stålvalseværket leverer stål til hele verdenen – især bilproducenter er blandt deres store kunder.

Turen foregik i samarbejde med smedeafdelingen på Aarhus Tech, og blev sponsoreret af Dansk Metal Lillebælt.

Videoen fra lærlingenes studietur viser en 12 meter lang plade, der bliver rullet op, og sammenrullet ender med at være 1,5 km lang. Derefter afkøles de sammenrullede plader.

Afkølede sammenrullede plader, der er 1,5 km lange
Smedelærlinge på studietur