Esben vil rejse rundt som smed

En uddannelse som smed åbner ikke kun døre til en række andre videregående uddannelser, mange jobs og en god løn. Den er også nøglen til interessante og oplevelsesrige stillinger i udlandet. 

Esben Speedsberg Lange blev udlært EUX klejnsmed i starten af 2018 hos Bredal i Vejle.
Under sin uddannelse, som han tog på EUC Lillebælt i Fredericia, var han i praktik i Island to gange, to forskellig steder. Opholdene endte med fast arbejde i virksomheden Hedinn i byen Hafnarfjordur.
”Jeg valgte at flytte til Island, fordi jeg gerne ville opleve landet. De har en rigtig flot natur, som virkelig er værd at opleve.”  Esben har planer om at bo i Island det næste halvandet år, inden han vil opleve noget nyt. Lige nu bor han på et værelse i en ungdomsbolig, som ligger tæt på arbejde og venner. ”I weekenderne ses jeg med nogle venner, og så tager vi ud og oplever Island. Vi kører rundt på ATV eller i bil, som nogle af os har.”

De gange han har været i Island, har Erasmus + stået for alt det praktiske i forhold til rejsen og opholdet. EUC Lillebælt samarbejder med Erasmus +, som er EU’s uddannelsesprogram, der fremmer elevers kompetencer gennem tværnationale samarbejder. Derudover finansierer de en stor del af opholdet. Under hvert praktikophold har Esben fået lærlingeløn fra Bredal. ”Når jeg har været i praktik, har jeg fået nye input, ny erfaring og nye oplevelser.” – ”Jeg fik bedre karakterer i skolen og fik flere kompetencer. Jeg fik lært at TIG svejse, som jeg ikke ville have lært på min læreplads i Danmark, og jeg blev rigtig god til det.” fortæller han.

Var med i DM i Skills
På grund af sit grundige håndværk blev Esben udvalgt af EUC Lillebælt til at være med i Regionsmesterskaberne for lærlinge. Her fik han en tegning og noget stål, som han skulle lave et produkt ud af inden for en bestemt tidsramme og uden fejl. Konkurrencen klarede han så flot, at han gik videre til DM i Skills. Her fik han til opgave at lave en snerydder. I konkurrencen endte han med at blive blandt Danmarks 6 bedste klejnsmede ud af 2500 elever.

Ingen stress og jag
I Island kan Esben bruge sin hurtige grundighed på en anden måde. ”De arbejder i flere timer ad gangen, men har mindre travlt. Man har længere tid til sine opgaver, fordi man tager det stille og roligt. Der er ikke så meget stress og jag, som der godt kan være i Danmark, og det er rart.” Esben forklarer, at lønnen i Island er lavere og leveomkostningerne højere. ”Man er helt sikkert bedre stillet i Danmark og sikkerhedsforholdene er bedre. Man kan tjene meget mere som smed i Danmark. Men til gengæld kan man tage tingene, som de kommer og få en fed oplevelse her i Island.” Derudover fortæller han, at turene til Island har gjort ham god til at omstille sig nye opgaver og kulturer. ”Og så har jeg lige været i Norge og arbejde i 2 uger”, tilføjer han.

Selvom han savner de danske skove, marker, og sit eget værksted, så synes han ”At det er fedt at bo i Island, fordi jeg udvikler mig vildt meget personligt. ”Én af grundene til, at jeg ville til Island var også fordi, jeg ville blive bedre til engelsk. Og det er jeg blevet, for jeg snakker kun engelsk sammen med mine kolleger.”

At rejse rundt i verden med sit arbejde er én af Esbens fremtidsdrømme. ”Jeg drømmer om at læse videre til maskinmester eller maskiningeniør, men én af mine andre drømme er også, at få et arbejde, hvor jeg arbejder nogle uger i udlandet og holder fri nogle uger hjemme, hvor jeg vil have mit eget værksted. Jeg er vokset op med eget værksted, og har blandt andet selv lavet skovmaskiner, flishugger og brændekløver. Her i Island savner jeg et fristed, hvor jeg kan udvikle mine egne produkter. Men egentlig tager jeg tingene som de kommer”, afslutter han.

Espen i virksomheden Hedinn i Island