Ordet exoskeletter kan lyde som noget fra en sørøver- eller en skrækfilm, men det er på ingen måde afskrækkende eller farligt - tværtimod.

Af: Kim Faurschou, projektudvikler ved Videnscenter for håndværk – bæredygtighed, klimarenovering og byggeri

Exoskeletterne er udviklet for at aflaste kroppen for både tunge løft og gentagende ensidigt arbejde, som ellers ville nedslide kroppen. En sideeffekt er især for mange mestre, at arbejdet og processerne desuden optimeres både med hensyn til tid og andre ressourcer.

Fra skepsis til positivt overrasket

Ifølge Sales Area Manager Nordic Arne Urskov fra EGATEC i Odense, som forhandler en række forskellige exoskeletter, har de fleste håndværkere og håndværksmestre en lidt afventende og kritisk holdning til fordele og ulemper ved exoskeletter, inden de prøver dem. Men når de først er prøvet på i en konkret arbejdssituation, er reaktionen, at de jo faktisk gør en forskel og aflaster kroppen og giver en ekstra styrke.

Mange store virksomheder har dog alene anskaffet sig et eller få eksemplarer til test, da beslutningstageren omkring købet ofte ikke er den, som har de tunge løft og det gentagende ensidige arbejde dag efter dag. Det er dog forventningen, at exoskeletter vil blive en naturlig del af mange håndværkeres hjælpemidler i fremtiden.

Der findes mere information omkring exoskeletterne på https://exoskeletonreport.com/product-category/exoskeleton-catalog/industrial/ samt omkring EGATEC’s sortiment indenfor exoskeletter på https://egatec.dk/vi-tilbyder/robotter/exoskeleton-mate/

For yderligere information om robotter og ny teknologi indenfor byggeriet læs her.