Den mest downloadede app i 2020

Bliv klogere på TikTok - den mest downloadede app i 2020 globalt set. Også i Danmark er der sket lidt af et gennembrud for det kinesiske medie: Ifølge DR's medierapport er kendskabet til TikTok steget fra 22% i 2019 til 63% i 2020.

Omdiskuteret socialt medie fra Kina

Det er blevet udskældt, forsøgt forbudt i USA af Donald Trump og så er det ét af verdens hurtigst voksende sociale medier. Frygten for, hvordan data bliver behandlet af det kinesiske medie og hvad børn og unge potentielt kan blive eksponeret for, har gjort TikTok til et meget omdiskuteret medie.

Datatilsynet iværksatte i juni 2020 en undersøgelse af TikTok for at finde ud af, om tjenesten lever op til reglerne for databeskyttelse. I samme måned forbød Indiens regerering helt TikTok sammen med en række andre kinesiske apps.

 

Den mest downloadede app i 2020

Men trods debat, blev TikTok den mest downloadede app i 2020. Og hvem er det så, der bruger TikTok?

Eva Fog, ekspert på børn, unge og IT, skriver i sin rapport fra 2020: “TikToks kernepublikum er på verdensplan unge mellem 16 – 24 år, imens det i Danmark anses for et børnemedie. Med TikToks officielle 13+ års begrænsning er det også svært at lave statistikker på de brugere, der er yngre.”

TikTok har i januar 2021 indført flere begrænsninger for børn og unge under 16 år i forsøget på at undgå såkaldt “grooming” (den process, hvor en potentiel krænker tager kontakt og opbygger en relation til et barn eller en ung med henblik på at udnytte dem). De nye restriktioner betyder bl.a., at unge under 16 ikke kan modtage beskeder fra fremmede eller tillade, at deres videoer bliver downloadet af andre. Kritikken går dog på, at der ikke er nogen reel kontrol med om en bruger snyder med sin fødselsdato.

DRs medierapport: “TikTok er blevet voksen

Også i Danmark er TikTok i fremgang og her er det ikke længere kun børn og unge, der fundet vej til app’en. Det viser bl.a. DRs medieanalyse fra 2020: “Kun 2 % af danskerne havde i 2019 en profil på TikTok, men i 2020 skete der noget. 8 % har nu en profil, altså en firedobling af TikTok-brugere, og 7 % af danskerne er forbi det sociale medie i løbet af en uge mod 2 % i 2019. En ny og ældre generation er altså kommet på TikTok.

Men det er ikke kun forældre, der tidligere har kigget deres børn over skulderen, som har fundet vej til TikTok – også myndigheder og autoriteter er nu at finde på det sociale medie. Både norsk politi og gymnasielærere bruger mediet til at ramme unge med budskaber og corona-råd, og herhjemme er flere medlemmer af folketinget også kommet på TikTok, bl.a. SF’s Karina Lorentzen. Læs hele analysen hos DR her…”

 

Grafik: Tal fra DRs medieanalyse 2020

Webinar med Thomas Bigum: Introduktion til TikTok

Vil du tage et kig ind i TikTok? Så tag med når social medie-ekspert Thomas Bigum viser dig rundt i det musikalske, humoristiske og vanedannende univers.

Mere viden om digital handel?