Over 240 elever fra SOSU Nord og TECHCOLLEGE i Aalborg var for nylig samlet til konkurrencen nKNOWation 2023. På tværs af uddannelser skulle de finde frem til løsninger på konkrete udfordringer i sundhedssektoren.

Sekretariatsleder for Danske SOSU-skoler Michael Esmann fik æren af at kåre årets vindere af innovationskonkurrencen, som løb afsted over tre dage på SOSU Nord. Her kårede han elevernes bedste velfærdsteknologiske idé, og her var det altså holdet bag produkterne STA FERNO og CY-FERNO, der løb med sejren.

“Løsningen var gennemtænkt, teknisk simpel, nem at fremstille og kunne produceres bæredygtig, da materiale forbruget er minimalt. De havde også gennemtænkt, hvordan vægten ville fordele sig på stolen, så stolen f.eks. ikke tippede bagover, når der ikke var en borger i stolen.” fortæller dommer Line G. Stoffer.

Gruppen havde kastet sig over problemstillingen hos det præhospitale beredskab. STA-FERNO og CY-FERNO hjælper paramedicinerne med at holde styr på iltflasken og defibrillatoren, når en borger skal hjælpes ned af en trappe i kørestol. Løsningen er med til at aflaste både borger og personale, da de med STA-FERNO og CY-FERNO nu kan kobles på kørestolen og fragtes sikkert ned af trappen.

 

3 dage med tværfaglighed, innovation og samarbejde

“I er her i dag, ikke blot fra forskellige uddannelser, men som innovative tænkere, som fremtidens problemløsere. Det i gør her ikke blot vigtigt – det er også utrolig modigt! I bringer jeres forskellige kompetencer i spil på tværs af fagområderne for at tackle de udfordringer I står overfor i samfundet i dag.” – sådan åbnede erhvervs- og uddannelsesdirektør, Hanne Lendal, årets nKNOWation, en tværfaglig konkurrence, der afvikles i samarbejde mellem videnscentret, TECHCOLLEGE, SOSU Nord og Videnscenter for Velfærdsteknologi.

I løbet af tre dage skal eleverne fra TECHCOLLEGE og SOSU Nord samarbejde på tværs af uddannelser og institutioner om at udvikle nye idéer og produkter under temaet “teknologi og trivsel”. Som noget helt nyt havde arrangørerne også inviteret elever fra Handelsskolen for at få den merkantile perspektiv med i de forskellige gruppers idéer.

Eleverne arbejder i små grupper hen mod en konkret idé/produkt, som de får inspiration til fra oplæg, der tager udgangspunkt i virkelige problemstillinger i oplægsholdernes dagligdag.

Kernen er elevernes samarbejde og idéer, hvor de forskellige fags kompetencer kommer i spil. Otte finalister blev udvalgt til at pitche deres idé på den store scene foran et dommerpanel, elever og lærere.

 

Stort tillykke til vinderne!