DANMARKS MEST BÆREDYGTIGE UNGDOMSBOLIG

Dokumentation og yderligere information omkring Danmarks mest bæredygtige ungdomsbolig (udstillet på UIA2023)

Ungdomsboligen (Tiny House) er bygget af danske håndværkerlærlinge som et bæredygtigt bud til UIA2023 på en lille bolig.

Her på siden kan du hente inspiration og dokumentation omkring det bæredygtige byggeri, der er bygget med materialer som alle har adgang til i deres lokale trælasthandel.

Download dokumentation: Biogene byggemetoder i de præaccepterede løsninger

(Her opsummeres hvordan byggemetoderne i yderkonstruktionen forholder sig til bygningsreglementet præaccepterede løsninger.)

Download dokumentation: Livscyklusanalyse (LCA) af ungdomsboligen

Se en lille film optaget under byggeprocessen herunder, og under den en film fra åbningen af byggeriet:

Nogle tanker om bæredygtighed:


Bæredygtighed eller bæredygtig udvikling

Man kan ofte støde på en fortælling om at bæredygtighed er mange forskellige ting, hvor efter at man bliver taget med ud på en rejse i en lang række ord, som efterlader en mere forvirret end da man startede. Dette kan efterlade en i oplevelsen af at bæredygtighed ikke er noget for mig, det må nogle andre finde ud af. Eller måske at bæredygtighed er et nedslidt ord som fine herrer bruger for at lyde smarte, men i virkeligheden er det hult.

Hertil er der kun et svar. Nej der er ikke mange forskellige bæredygtigheds begreber der er lige rigtige – og så kan man diskutere hvilke der er bedst.

Først kan vi gøre kål på ideen om at noget kan være bæredygtigt og andet ikke er. Vi kan ikke tale i absolutter. Ikke endnu. Måske om nogle generationer. Det vi kan tale om er om det vi gør understøtter en bæredygtig udvikling. Altså om vi er på vej i en retning som kan holde i længden.

Absolut bæredygtighed

Der findes selvfølgelig et mål langt ude i fremtiden hvor alle mennesker har hvad de skal bruge for at leve et dejligt og sundt liv med mulighed for at udvikle sig og vokse som menneske og medmenneske. Hvor alle nødvendige ressourcer er tilgængeligt for alle og der er plads til at mennesker lærer af hinandens forskelligheder i stedet for at slås om hvilke er rigtigst. Hvor alle ressourcer er udvundet og formet til vores behov uden på nogen måde at skade naturen og dens kredsløb. Hvor dyre og planteliv, lige som vi lever og trives i sin mangfoldighed. I den absolutte bæredygtige kultur vil mennesker leve i harmoni med i hinanden og naturen. Og på den måde så det kan fortsætte på ubestemt tid.

Dette er bæredygtigt og når vi taler om bæredygtighed ind til da, kan vi kun tale om bæredygtig udvikling. Altså en udvikling af den måde vi gør ting på, så den bevæger sig i retning af den absolutte bæredygtighed.

Bæredygtig udvikling

Man kan sige at det er lidt synd, når vi slår hinanden i hovedet med bæredygtighedsbegrebet. Det kan lyde: ”Jeg er mere bæredygtig end dig… Eller, det er ikke rigtig bæredygtigt”

Det FN har lagt op til er at vi sammen, med den viden og det vi har til rådighed lige nu, er modige og opfinde sammen. Så vi sammen finder nye måder at gøre ting på, så det understøtter den bæredygtige udvikling. Vi kan altså ikke forvendte at nå et færdigt mål lige nu. Vi befinder os på en fælles rejse hvor opgaven er at gå fremad. Helst ikke stå stille eller vende om. Dette er bæredygtig udvikling.

Skrevet af David Rangan, projektudvikler – bæredygtighed, VIHDA