Mursten har potentialet til at have en lang levetid, men det er samtidig et meget energikrævende materiale at producere. Hvis vi ønsker, at mursten skal spille en større rolle i bæredygtig udvikling, kræver det yderligere innovation, udvikling og øget fokus på design til demontering.

Mursten er hjørnestenen i danske velfærdsbygninger. Med en langt længere levetid end de 50 år, er mursten et åbenlyst holdbart materiale og et af de få, der ældes smukt. Men mursten har også en meget energiforbrugende produktionsfase.

For at sætte fokus på problemstillingen og undersøge, hvad der skal gøres for at fremme bæredygtig udvikling og brug af mursten, er pavillonen designet som tre krydsbuede buer, hver med en forskellig størrelse, men alle med omtrent det samme CO2-aftryk.

Den mindste bue er lavet af traditionel, massiv og energikrævende mursten, mens den mellemste bue bruger markedets i øjeblikket mest klimavenlige, blødtrykte mursten. Bygget hovedsageligt med genanvendte mursten markerer den største bue en ambition om en 75% reduktion af CO2-udledningen.

Byggeriet er i sidste fase, og bliver åbnet for offentligheden fredag d. 7. juli, som en del af UIA2023 World Congress of Architects – Copenhagen

Billeder fra sidst i processen