I år bliver DM i 3D-print for første gang et mesterskab, der bliver afholdt som et fysisk event. Det sker i Messecenter Herning, hvor DM i 3D-print indgår under hi Tech & Industry Scandinavia. På området 3D TECH, vil der foruden DM i 3D-print være konferencer og udstillere fra hele branchen.

Området 3D TECH har været en del af hi Tech & Industry Scandinavia siden 2019, og i år indbefatter det som noget nyt DM i 3D-print. Konkurrencen, der arrangeres af Videnscenter for Håndværk – Design og Arkitektur og Videnscenter for Automation og Robotteknologi, afholdes for tredje gang, men det er første gang, at det foregår ude i virkeligheden og ikke online.

Sidste års vindere fra Herningsholm

– Det giver mulighed for at få endnu mere fokus på konkurrencen og den vigtige teknologi, som konkurrencen sætter spotlys på. Vi håber, at flere får øjnene op for, hvor vigtigt det er, at vi i Danmark har førertrøjen på, når det gælder anvendelsen af 3D-print og additive manufacturing-teknologier. Det gælder både elever, faglærere og folk i industrien, lyder det fra projektleder i Videnscenter for Håndværk – Design og Arkitektur Troels Nepper, der betragter hi som en unik mulighed for at få bredt konkurrencen ud:

– Jeg synes, at det er oplagt at placere konkurrencen på hi, da messen har et stort område indenfor 3D-teknologi, hvor landets førende eksperter og virksomheder inden for 3D-print også er at finde. Derudover får de besøgende nu mulighed for at se en ny generations innovative tanker og seje tech skills.
DM i 3D-print, der henvender sig til elever på landets erhvervsskoler, er således med til at kaste yderligere lys på 3D-teknologi og tilhørende nye, interessante produktionstilgange. Og så giver konkurrencen de besøgende på messen mulighed for at se et større antal printere i drift og overvære fysiske print blive skabt. Samtidig bliver det muligt at følge de studerendes rejse i løbet af de tre dage, og i det hele taget forventes området at komme til at summe af aktivitet og kreativitet.

Troels fra VIHDA uddeler 3D-printere, som præmier, til vinderne sidste år

Arrangør: Stærkt efterspurgt teknologi
Formålet med DM i 3D-print, der er sat i søen af Videnscenter for Håndværk – Design og Arkitektur og Videnscenter for Automation og Robotteknologi, er at fremtidssikre erhvervsskoleelevernes kompetencer, så de kan være med til at bringe ny viden og innovative metoder ud på fremtidens arbejdsmarked. Med andre ord kobler konkurrencen uddannelsesniveauet med industrien. Samtidig er det tanken, at konkurrencen skal understøtte elevernes interesse i 3D-print og øge den generelle lyst til at arbejde kreativt med teknologi.

– De deltagende erhvervsskoleelever får mulighed for at dygtiggøre sig inden for en vigtig teknologi, som er stærkt efterspurgt i industrien. De får desuden mulighed for at afprøve og teste deres kreative og teknologiske evner og i øvrigt vinde en 3D-printer, fortæller Troels Nepper.

DM i 3D-print udspiller sig i området 3D TECH, der samler branchen, byder på konference og giver de besøgende mulighed for at møde udstillere og få inspiration med hjem til, hvordan man hjemme i de respektive virksomheder kan arbejde med 3D-teknologi. Såvel hele området som selve konkurrencen tæller flere stærke samarbejdspartnere i CFI – Center for Industri, Dansk AM Hub og Herningsholm Erhvervsskole. Fokus i området er blandt andet på leverandører af printede emner, scanning, opmåling og kvalitetssikring samt tegning- og konstruktionsprogrammer.

Hi Tech & Industry Scandinavia, der fungerer som mødested og vidensforum for hele industrien og beskæftiger sig med sektorerne automation & robotter, maskiner, svejsning & produktionsudstyr, intern logistik, underleverandører og fødevareteknologi, finder sted i MCH Messecenter Herning 3.-5. oktober 2023.