I august byggede 16 tømrerelever Harald Blåtands stol, som er designet af arkitekt Martin Marker Larsen og hans tegnestue A-A Collective. Det blev en proces som alle lærte noget af. Se lille film om samarbejdet mellem eleverne og arkitekten her:

Tværfagligt projekt skaber fornyelse på tømreruddannelsen

I tre uger arbejdede 16 tømrerelever på Next Uddannelse København i Rødovre hårdt på at bygge Harald Blåtands Stol. Konstruktionen er designet af den fremadstormende danske arkitekt Martin Marker Larsen, og hans tegnestue A-A Collective, der samarbejder på tværs af Europa.

Projektet er sat i verden af Videnscenter for Håndværk – Design & Arkitektur og Next Uddannelse København, og har til formål at styrke det tværfaglige samarbejde mellem arkitekter og håndværkere, og skabe fornyelse på håndværksuddannelsen.

Næsten 6 meter bred og over 3 meter høj er den kæmpe vikingebænk, der minder om et udsnit af et langhus. “Det har været en superfed workshop. Det har været spændende i tre uger, at arbejde med noget meget større, end det vi plejer at lave,” siger lærling Mathias Sørensen.

“Jeg er blevet bekræftet, i tesen om at, hvis vi tør at stole på hinanden, som håndværkere og arkitekter, så skaber vi noget som er meget bedre, end hvis kun den ene part bestemmer,” siger arkitekt Martin Marker Larsen, og forsætter: “Vi tager den rigtig beslutning i fællesskab, og det har været en superfed proces.”

Byggeriet har udvidet elevernes forståelse for klassiske håndværkstraditioner, og Harald Blåtands Stol er samlet uden brug af søm og skruer. “Det har været rigtig spændende at møde en masse andre lærlinge, der interesserer sig for det mere traditionelle byggeri,” siger tømrerlærling Petter Madsen Kirkegaard. En tilbageskuende metode, vil nogen sige, men samtidig helt fremme i tiden, da den er bæredygtig, og elevernes arbejdstegninger er lavet i 3D-programmer.

Eleverne har været fra vidt forskellige hold og steder i deres uddannelse, og workshoppen har banket selvtillid ind i de unge håndværkere: “Arkitekten har lyttet meget til os, og vi har kunne komme med vores faglige input. Det har været fedt, og det har vi lært noget af. Det har givet os en opmærksomhed på, at vi også har noget at bidrage med,” siger lærling Petter Madsen Kirkegaard.

“Jeg har virkelig lært, at hvis man tør at stole på nogen andres faglighed, så får man det 10 gange tilbage,” afslutter arkitekt Martin Marker Larsen.