Lige nu ligger Videnscenterets aktivitet omkring læringsvideoer på forsiden af Ekstra Bladets håndværker-sektion:

Ekstra Bladet har fået øje på de 28 tømrer-læringsvideoer som Videnscenteret har produceret. Et oplagt værktøj til erhvervsuddannelserne i disse tider.

https://ekstrabladet.dk/Haandvaerkeren/toemreruddannelse-for-youtube-generationen/8084364

EB skriver:

Vi bruger flere og flere timer på at streame video og film fra internettet. Så hvorfor ikke putte noget undervisning ind i YouTube-format? Det har Videnscenter for Håndværk – Design & Arkitektur gjort.

Som et supplement til tømreruddannelsen har de iværksat et pilotprojekt, hvor lærere og elever skulle afprøve brugen af 28 instruktionsfilm i værkstederne.

Projektet er samtidig blevet fulgt af Center for Ungdomsforskning.

Deres undersøgelse viser, at instruktionsfilm er en formidlingsform, som mange af eleverne synes godt om, og som de kender fra ‘tutorials’ på for eksempel YouTube.

– Det er et medie og en form, som tiltaler mange af eleverne. Vi kalder dem nogle gange for YouTube-genrationen.

De er vant til at kigge på sådan nogle medier og løse opgaver via tutorials eller instruktionsfilm, siger lektor Arnt Louw fra Center for Ungdomsforskning i en pressemeddelelse.

Eleverne får et boost
Langt de fleste elever og lærere synes, det er en god idé med instruktionsfilm på tømrergrundforløbet. Projektet har kørt på tre erhvervsskoler: Next Uddannelse København, Mercantec og TechCollege Aalborg.

– Der er nogle af eleverne, der fortæller, at de får et helt boost af at kunne løse problemerne selv via sådan nogle instruktionsfilm, siger lektor Arnt Louw fra Center for Ungdomsforskning.

Lærerne fortæller, at filmene kan ‘købe’ dem lidt tid i værkstedet, fordi de kan sætte nogle af eleverne til at løse faglige udfordringer via instruktionsfilmene, mens de hjælper andre elever.

Instruktionsfilm kan også bruges som forberedelse, og det kan betyde, at den faglige dialog og refleksion i undervisningen løftes. Filmene kan ikke stå alene, men tænkes pædagogisk ind i undervisningen af lærerne.

Alle videoerne er nu tilgængelige på YouTube og kan frit bruges af alle erhvervsskoler og gør-det-selv-folk. Her kan man både finde videoer om, hvordan man monterer vinduer, isolerer og meget andet grundlæggende inden for tømrerfaget.

YouTubekanalen hedder Videnscenter for Håndværk – Design & Arkitektur.

Herover ser du et eksempel på en af vores tømrervideoer, og hele playlisten med alle 28 læringsvideoer kan findes på dette link: