Af Bjørk Fredslund Andersen, Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed, d. 11.10.2023.

Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed har været på besøg hos Havnens Hænder, som er et mindre byggemarked med huse på Refshaleøen i København. Havnens Hænder består af Mikkel Nielsen og Magnus Henriques som begge er tidligere murer, og Karl Nørgaard som er tidligere tømrer.

Havnens Hænder sælger udelukkende biogene byggematerialer, og opstod ud fra et behov om en nemmere tilgængelighed af naturlige byggematerialer.

Skal man forsøge at sætte nogle nøgleord på virksomheden, kan det være ord som biobaseret, fornybare ressourcer, lavt CO2-aftryk, omtanke for miljøet, sundt arbejdsmiljø, sundt indeklima, med flere. Alt sammen plusord som egentligt beskriver virksomhedens valg af materialer meget godt.

 

At bygge med biobaserede, eller biogene, byggematerialer kan dog til tider være en vanskelig opgave hvis man ikke er godt inde i eks. bygningsreglementet, og de muligheder som det stiller for et materialevalg. Derfor kan der ofte være behov for rådgivning, og her må man ud at trække på råd og vejledning fra producenter, forhandlere, m.fl. for at sikre sig at man opfylder de gældende krav.

Der er desværre også stadig et stykke vej til at vi har tilstrækkeligt med vejledninger til at kunne bygge med biogene materialer, på en måde hvor den enkelte entreprenør ikke påtager sig et unødigt stort ansvar. Ikke at det dermed fortæller noget om materialernes kvalitet, nærmere tværtimod, men dette er måske snarere et udtryk for at den tilstrækkelige dokumentation mangler, for at de udførende parter tør tage biobaserede byggematerialer helt til sig, på linje med alle andre. Dette, men så også at der desværre er en ganske stor konservatisme i branchen, hvad angår nye og, i dette tilfælde mere klima- og miljøvenlige, alternativer.

At den tilstrækkelige dokumentation nok skal komme hen ad vejen, er der dog ingen tvivl om, og med nye og kommende krav til byggebranchen om hvor meget CO2 en bygning maksimalt må udlede, vil der komme et tidspunkt hvor det ganske enkelt ikke er muligt at opfylde bygningsreglementet, alene med de konventionelle byggematerialer.

 

I fremtiden vil vi komme til at se en langt højere grad af genbrug og genanvendelse i byggeriet, færre og smartere kvm, smartere brug af byggematerialer som beror på ikke-fornybare ressourcer, mere udbredt renovering frem for nybyg, og ikke mindst… brug af biogene byggematerialer.

Udstillingsrummet, ovenpå værkstedet. I samme rum kan folkene fra Havnens Hænder også holde workshops og oplæg for fagfolk med flere.
Vægpaneler med forskellige byggematerialer. Råmaterialerne spænder bredt, fra eks. hamp og græs, til ler og kork.
Til venstre er der forskellige mock-ups som viser en række opbygninger med brug af biogene byggematerialer. Til højre ses et anlæg som kan hjælpe med at slukke tørsten, eller hvis nu folk skulle blive lidt tørre i halsen.
Vægopbygninger.
Et rigtigt værksted. Her er med stor sandsynlighed netop den lille ting som man står og mangler.
Puds med ler, og malet med lermaling. Ler får også som indfarvet lermørtel.
Smukt, enkelt og stilrent. Det behøver ikke at være kompliceret for at være godt, og det samme gælder for et byggeri.

Se links til videre læsning herunder.

Andre links:

  • Er du interesseret i cirkulær økonomi kan du eks. læse mere her.
  • Er du interesseret i renovering frem for nybyggeri kan du eks. læse mere her.
  • Er du interesseret i hvad biogene byggematerialer er for en størrelse, kan du eks. læse mere her.