Af Bjørk Fredslund Andersen, Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed, d. 11.10.2023.

Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed har været på besøg hos virksomheden, Genbyg, som har adresse på Amager Landevej 185, 2770 Kastrup. Virksomheden har eksisteret siden 1998 og er specialiseret i opkøb og videresalg af brugte byggematerialer.

Genbyg sælger blandt andet brugte døre og vinduer, lamper, fliser samt tømmer.

Hos Genbyg mener man at byggeaffald må ses på som en ressource, og at alt hvad der kan genbruges eller genanvendes, bør genbruges eller genanvendes.

I dag producerer byggebranchen nemlig alt for meget affald, hvilket branchen i fremtiden bliver nødt til at gøre op med, og særligt hvis Danmark skal bidrage til Parisaftalens målsætning om at mindske den globale temperaturstigning, samt hvis vi skal undgå at skade vores natur og miljø mere end højest nødvendigt.

Når de forskellige genbrugsmaterialer kommer ind gennem porten hos Genbyg, bliver de registreret i systemet, og der bliver taget billeder i et fotostudie, hvorefter såvel privatkunder som professionelle kan købe det de måtte finde interessant. Hovedparten af kunderne er private bygherrer, men der kommer også professionelle og handler hos virksomheden.

Udover selve byggemarkedet råder Genbyg også over et snedkerværksted, hvor eks. gamle døre af god kvalitet kan få en ny karm, eller der kan produceres dørgreb, som passer i stil med den pågældende type dør. Ofte er en ny karm nødvendig, da demonteringen ikke altid har ladet sig gøre nænsomt, eller at håndværkeren har været lidt for utålmodig anlagt.

Genbyg er også med i større projekter, og har i 2016 i samarbejde med Lendager Arkitekter leveret 1800 kvm træpaneler produceret af genbrugstræ, til Copenhagen Towers som ligger i Ørestaden. Efterfølgende har der også eksempelvis været et samarbejde med arkitektfirmaet Arkitema, hvor Genbyg har produceret 750 kvm vægpaneler til et stort byggeri i Århus, Gellerup.

I dag har Enemærke og Petersen, samt Carl Ras, købt sig ind i genbrugsvirksomheden, hvilket vidner som at de store spillere på markedet også er ved at have set genbrugslyset.

Herunder følger en række billeder taget ude på adressen i Kastrup. God fornøjelse.

Billede fra butikken.
Billede fra butikken. Her ses de mange forskellige typer dørgreb som findes, mange produceret af Genbyg selv i deres snedkerværksted.
Billede fra snedkerværkstedet hvor de nye karme bliver fremstillet. De nye karme gør det meget nemmere for en potentiel kunde at anvende genbrugsdøre, da dørene allerede er istandsat ved et køb.
Genbrugsdøre ude på varelageret. Man kan gå rundt på lageret lige så meget man vil, og der er mulighed for at inspicere dørene inden man eventuelt finder tegnedrengen frem.
Værksted.
Nyligt fremstillede dørgreb. Smukt håndværk. Snedkeren drejer selv grebene.
Billede fra udearealerne.
Gamle kittede vinduer, med rammer af kvalitetstræ. Med den rette behandling er her til mange år endnu. Samtidig kan det rette udtryk i bygningen bevares, med sådanne vinduer.
Det her er virkelig genialt, og meget simpelt på samme tid. Genbyg har med enkle virkemidler vist hvordan det samme køkken kan se ud med eller uden en renovering. På køkkenet til venstre er der skiftet bordplade, og elementerne er malet. Når bare materialerne har den rette kvalitet fra starten, er genbrug ikke nogen sag.
Udstilling med fliser til udearealer.
Genbyg fremstiller smukke bordbukke af genbrugstræ.
Tømmer til salg.
Tømmer med en historie.
Billede fra udearealerne.
Gamle massive gulvbrædder. I stor bredde, og derfor nok rettet mod et lille bygningssegment, men den rette køber skal nok komme forbi. Måske der er en herregård et sted på Sjælland som skal have renoveret et gulv.
Fliser fra Cairo. Skribenten fik selv en med hjem som minde fra besøget.
Fotostudiet hvor materialerne, og i dette tilfælde dørene, bliver fotograferet og lagt op så kunderne kan se varerne.
Byggematerialer som venter på at blive fotograferet, og komme ind i varmen.
Smukke gamle lamper.