Salg af genbrugsmaterialer og inventar hos Kingo Unika
Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed har været på besøg hos Kingo Unika i Kjellerup. Kingo Unika er en del af selskabet Kingo Karlsen A/S, som er en af de store spillere på det danske nedrivningsmarked.
Af Bjørk Fredslund Andersen, Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed. Horsens, september, 2023.
Forretningen hos Kingo Unika består i at sælge genbrugsmaterialer og inventar, og de fleste materialer kommer direkte fra Kingos egne nedrivningsprojekter.
Da Kingo blev grundlagt i 1955 var det i en tid hvor der var penge i at sælge genbrugsmaterialer. Dengang kunne det betale sig at tage materialer ned og sælge dem igen som genbrugsmaterialer. Altså som direkte genbrug. Det ændrede sig imidlertid i de år som skulle komme, og derfor har nedrivning i lang tid mest handlet om at kunne demontere en bygning med henblik på genanvendelse af materialerne, hvilket eksempelvis vil sige at mange af de tunge byggematerialer endte som vejfyld. Nu er tiden dog ved at vende igen for denne måde at bruge byggematerialer på, og der er så småt flere og flere tendenser som peger i retning af, at demonterede byggematerialer igen bliver interessante som genbrug.
Skal der nævnes nogle mulige årsager er tidens fokus på klimaforandringer én af sådanne, hvor det at erstatte allerede producerede byggematerialer med nye materialer, ikke længere anses som ansvarligt, hvis vi skal undgå alt for meget global opvarmning.
En anden årsag er at producenter, arkitekter, bygherrer, med flere, så småt begynder at have øje for at der, allerede fra de første streger sættes på tegnebrættet, må være et fokus på at bygningen kan skilles ad igen, eller demonteres, på en sådan måde at flest mulige materialer kan genbruges. Det stiller naturligvis store krav til eksempelvis den måde som materialer bliver samlet på, og et godt eksempel er problematikken med den udbredte brug af funktionsmørtel versus anvendelse af kalkmørtel, hvoraf sidstnævnte er betragteligt nemmere at arbejde med hvis genbrug indgår som en del af den langsigtede plan for materialerne. Af andre eksempler, på det man også populært kalder for ’design for disassembly’, kan nævnes det at kunne adskille betonelementer fra hinanden, eller det at opbygge lette træskeletvægge på en måde, så disse efterfølgende lader sig skille ad sektionsvis. Mulighederne er mange, og mon ikke fremtiden og de nye generationer af arkitekter, vil have et større fokus på ’design for adskillelse’, end de forrige generationer havde.
En tredje årsag er de nye krav i bygningsreglementet, som stiller krav om et loft for nye byggematerialers CO2-forbrug. Dette krav vil løbende blive skærpet, samt omfatte alle nybyggerier – pt. gælder der kun et loft for nye byggerier over 1000 m2. Efterhånden som det vil blive sværere og sværere at opfylde kravet udelukkende med nye byggematerialer, vil der sandsynligvis blive et større og større behov for anvende genbrugte byggematerialer. Dette kan blandt andet ses ved at aftalekredsen bag den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, har sat genbrug til at indgå med en fast procentsats på 0 procent.
For håndværkeren har det som sådan ikke nogen betydning om en byggevare er ny eller om den stammer fra genbrug. Ganske vist kan der være lidt mere tilpasning, men ellers burde der ikke være den store udfordring i arbejdet. Måske kan den mentale barriere være en større ”hindring”, og det er da også fristende at køre i et byggemarked og hente nyt, frem for at skulle ”bøvle” med gamle byggematerialer. Men ikke desto mindre må fremtidens håndværker måske til at indstille sig på at flere og flere kunder begynder at efterspørge genbrugsmaterialer når der skal bygges nyt, bygges om eller renoveres. Derfor er, ikke mindst som håndværker, alt mulig grund til at begynde at interessere sig for udviklingen på brugt-markedet, så man ved hvor materialerne kan skaffes, den dag man får en efterspørgsel på samme.
Tilbage til adressen i Kjellerup. Sortimentet spænder over mange varegrupper, og det være sig alt lige fra byggematerialer – som tømmer, gulve og mursten, til vinduer og døre, diverse inventar, el- og vvsartikler, belægningssten, og til en gammel udtjent mønttelefon – som nok desværre har haft sin storhedstid. Varerne kan enten beses ude på adressen i Kjellerup, eller man kan købe dem direkte fra webshoppen, på nøjagtig samme måde som når man køber en hvilken som helst anden vare over nettet. Smart og enkelt. Efterfølgende er det bare at spænde den 2-hjulede på jydekrogen, og sætte GPS’en mod Højgårdsvej 25 i Kjellerup.