I Danmark har vi de sidste mange år brugt tegl, stål og beton som de primære byggematerialer. Men efter at der er kommet et klimakrav i bygningsreglementet der skal minimere Co2 aftrykket, er træbyggeri og fornybare materialer igen blevet hot og kommet højt på dagsorden.

Af Morten Gisselbæk, Projektudvikler ved Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed

I maj måned var Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed med på dette års Build in Wood konference, som i år blev afholdt i København. Fageksperter og producenter fra hele branchen var samlet for at blive opdateret og få nyeste viden og erfaringer om træbyggeri. På to dage blev vi beriget med oplæg, paneldebatter, erfaringsudveksling og mulighed for at se og røre nye innovative løsninger.

Oplæg fra Københavns Universitet om emnet ’Bæredygtigt træ til byggeri – kan vi producere mere træ i balance med naturen’

Ganske passende handlede dagens første oplæg fra Københavns Universitet om emnet, ’Bæredygtigt træ til byggeri – kan vi producere mere træ i balance med naturen?’. Her startede Vivian Kvist Johannsen med at minde om, at det tager tid at producere træ til byggeri og vi skal tænke langsigtet. Helt specifikt så skal eg vokse i 200 år, bøg i 100 år og gran i 50-70 år før vi kan fælde det i skoven. Derudover fortalte Vivian, at 86 % af det træ vi har i Danmark bruger vi til energi, dvs. afbrænding. 80 % importerer vi udefra og 6 % er fra danske skove. Samlet set er det 18 mio. kubikmeter træ. ”Det kunne vi måske bruge lidt smartere f.eks. fibre til nye byggematerialer som plader og isolering”. Sidst mindede Vivian også om, at hvis vi skal producere mere skov i Danmark, skal vi huske følgende; have en samlet arealplan til skovrejsning, dokumentere bæredygtig skovdrift, forhindre skovrydning og sikre eksisterende skove, samt at bruge det rigtige træ det rigtige sted til det rette mål.

Oplæg fra Social og Boligstyrelsen, bæredygtigt byggeri – herunder nye klimakrav og grænseværdier

Det næste oplæg i rækken kom fra Social og Boligstyrelsen ved Vicedirektør Lise Aaen Kobberholm. Det er den styrelse som har ansvaret for bygningsreglementet BR18. Lise fortalte først om regeringens nationale strategi for bæredygtigt byggeri, herunder de nye klimakrav og grænseværdier. En del af strategien handler om stramninger af klimakravene frem mod 2030. I dag er LCA kravet 12 kg Co2-ækv/m2/år og målet i 2030 er at komme ned på 7,5 kg og gerne 5 kg i lav emmisionsklassen. Hun fortale også om et nyt beregningsprincip for genbrug af byggematerialer, hvor man fra 2024 kan indregne dem i sin LCA-beregning med 0 kg Co2-ækv/m2/år. Til slut rundede hun af med at fortælle om de dilemmaer der er ved at ændre i bygningsreglementet når man tænker på konstruktionssikkerhed, brand og sundhed, samt at bæredygtighed kan give flere krav og større kompleksitet. ”Måske er der behov for at gøre bygningsreglementet mere enkelt og tilgængeligt og gentænke reguleringen” sluttede Lise dagens oplæg med.

Nyeste producenter og materialer

Som en del af konferencen kunne man besøge forskellige stande hvor producenter fremviste deres nyeste produkter og materialer. Årets hit kan man roligt sige var CLT elementer og den tilhørende befæstigelse. CLT er Cross Laminated Timber, hvor typisk 3 eller 5 lag brædder er limet sammen på langs og tværs og danner et stærkt massivt element der kan bruges på samme måde som et betonelement. En af fordelene ved CLT er samtidig, at der lagres en masse Co2 i den store mængde af træ der bruges. Ulempen kan så samtidig være, at der går meget træ til i ét element. Vi skal huske på hvad Vivian Kvist Johannsen fra KU sagde i starten, at vi skal bruge træ der hvor det giver mest mening. CLT giver især mening til højhuse og etagebyggeri, hvorimod det i byggeri op til 2 etager giver mere mening med trækasetter.

Ganske passende rundede vi dagen af med at høre om ærlige erfaringer og udfordringer ved opførelse af CLT-byggeri.  Først ved entreprenørvirksomheden Adserballe og Knudsen og sidst ved byggeskadefonden og teknologisk institut. Og lad os bare være ærlige. ”Træbyggeri er ikke bare sådan lige til”. Jakob Kock fra Adserballe og Knudsen fortalte med humoristisk stemme om alle de fodfejl, dårlige valg og erfaringer de har gjort igennem 7-8 store CLT-byggerier. Alt fra manglende fugtstrategi, ingen afdækning af endetræ til håbløse læsseplaner og et stillads der stod mere i vejen end det gavnede…. SÅ tænk altid byggeriet godt igennem inden opstart og sørg for at have en fugtstrategi som bliver fulgt. Også når det går galt og planerne ændrer sig. Jakob Kock sluttede dag et på Build in Wood af med følgende vigtige pointer:

  • Lad logistik og IKKE økonomi styre dine læsseplan
  • Byg lodret i stedet for vandret
  • Gør dig umage med tæthedsplanet
  • Vær omhyggelig med frakobling af lyd
  • Byg tørt og hav en plan for hvad vi gør når uheldet er ude.

Tak for dag et på Build in Wood.