I uge 43 havde Videncentret for Håndværk og Bæredygtighed to medarbejdere ude på en noget anderledes opgave.

I forbindelse med et IoT-projekt skulle der laves 3 uddannelsesvideoer om IoT, programmering og dataindsamling.

Kender du ikke IoT?

Tingenes internet, bedre kendt som IoT (Internet of Things), er et sammenkoblet netværk af fysiske objekter, altså “ting”. Objekterne er integreret med sensorer, software og andre teknologier med det simple formål at forbinde og udveksle data med andre enheder og systemer over internettet.

Det er meget sandsynligt, at du allerede har stiftet bekendtskab med IoT. Tænk på f.eks. Sonos, der kobler dine højtalere sammen via wifi eller måske din vaskemaskine, der kan styres vha. din smartphone. Alt det kan lade sig gøre med IoT.

 

Videoerne er bygget op i 3 moduler der klæder brugere på til brug af sensorer på byggepladsen.

På modul 1 bliver der fortalt om hvilke sensorer der vil kunne bruges i bygninger og på byggepladser.

Modul 2 er en hjælp til installation af de forskellige sensorer, samt en rådgivning til brug af sensorerne.

Sidste modul i kursusrækken er dataindsamlingen og programmering ved hjælp af Dashboard styring og Node Red til opsamling af Data.

På Modul 2 hjalp Thor Abildgaard fra videnscentret med at lave videoerne om installationen af sensorerne. Det blev til 3 små videoklip med hhv. en stripsensor der kan registrere tilstedeværelse og temperatur. I dette scenario blev sensoren installeret under en arbejdsplads. Her vil den kunne registrere om der sidder nogen på arbejdspladsen og tænde for lys, varme, ventilation og f.eks. docking station.

I scenario 2 blev der installeret en temperatur og co2-føler i et mødelokale. Sensoren kan hjælpe til med et godt arbejdsmiljø og danne grundlag temperaturstyring, samt udluftning så ”tung luft” undgås.

Til scenario 3 blev der installeret en strømmåler i en byggestrømstavle. Den kan overvåge det totale forbrug på byggepladsen. Alternativt kan der laves strømmåling på de enkelte faggruppers byggestrømstavler hvis byggeriet f.eks. for søger at opnå DGNB guld.

På modulerne fortæller Mayes Ali fra Molio, i samarbejde med Agner Nielsen fra videnscentret, om implementeringen af de forskellige sensorer, hvordan de skal programmeres og hvilke muligheder der er med sensorerne.

Videoerne bliver offentliggjort i december og du vil kunne se dem på vores kanaler.