Det seneste halve års tid har vi arbejdet på et nyt projekt, og nu er det ved at være klar til offentligheden. Byggeboxen åbner i Horsens den 21. september 2022 - lige ved siden af det fine Håndværkskollegie, som håndværkerne er i fuld gang med at bygge.

Byggeboxen er et gratis tilbud til 4. – 7. klasser i Horsens og Hedensted Kommune. I Byggeboxen bliver eleverne præsenteret for forskellige tekniske erhvervsuddannelser og de får et indblik i hvad det egentlig vil sige at være håndværker. Dansk Industri ejer projektet og i samarbejde med BRF fonden, Horsens Kommune Ungdomscenter, VIA University College Horsens, CASA og Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed, fra Learnmark Horsens, er projektet kommet til byen.

Meningen med Byggeboxen

Sommeren er ovre og landets unge er startet på enten en ungdoms- eller videregående uddannelse. Forhåbentlig har de tænkt sig godt om og valgt den uddannelse som vil give dem glæde den dag de skal på arbejdsmarkedet. Viften af uddannelser er bred og det kan være svært at få et indblik i alle. Nogle uddannelser har mere omtale end andre og derfor kan man nemt blive snydt for info om visse uddannelser. Det vil vi lave om på i Byggeboxen. I hver fald for fem tekniske erhvervsuddannelser, og håndværksuddannelser generelt.

Faktaboks

Byggeboxen blev udviklet af Dansk Industri, dengang Byggeriets Uddannelser, til 4. – 7. klasser i Hovedstadsområdet tilbage i år 2017.

Formålet med Byggeboxen er at introducere børn til byggeri på en igangværende lokal byggeplads og vække deres interesse og nysgerrighed i fag indenfor byggeri.

I år 2020 kom projektet til Jylland og Byggeboxen åbnede i Holstebro og Aarhus.

Udover en dag i Byggeboxen arbejder klasserne også med et undervisningsforløb både før og efter besøget i Byggeboxen.

En skoledag på byggepladsen med sikkerhedshjelm og sav

Når en klasse kommer ud i Byggeboxen bliver de mødt af to formidlere. Formidlerne er studerende fra VIA, som er i gang med en uddannelse indenfor byggeri som fx bygningskonstruktør, ingeniør, arkitekt. Flere af dem har også en teknisk erhvervsuddannelse som fx tømrer.

Her får eleverne viden om fem af de store håndværksfag; tømrer, murer, elektriker, VVS’er og anlægsstruktør. Fag man ikke nødvendigvis hører om i grundskolen, men fag som absolut giver store muligheder og kræver både tekniske og faglige færdigheder.

En projektleder fra CASA står for rundvisning på byggepladsen, hvor eleverne, i deres synlighedsvest og med sikkerhedshjelm på, møder håndværkerne og de får en kort snak om de opgaver, de har gang i, og hvilke maskiner de bruger.

Eleverne får også lov til at være kreative i Byggeboxen ved at stå for deres eget byggeprojekt, som skal skitseres. Her skal elementer som fx bæredygtighed, specifikke håndværk og placering indgå, før de kan ”bygge” det med diverse materialer i bestemte målestoksforhold.

De får løbende feedback af formidlerne, som også udfordrer dem ved at stille spørgsmål og komme med eksempler på udfordringer som typisk opstår i forbindelse med et byggeri. Her er det selvfølgelig elevernes opgave at finde på en løsning i fællesskab.

Kreativitet og ny viden

Alt i alt skal en dag i Byggeboxen være en kreativ og lærerig dag for eleverne, hvor de bliver klogere på hvad de kan uddanne sig til, og måske får de øjnene op for et fag som de ikke tidligere har tænkt kunne være en oplagt mulighed for dem.

Da eleverne besøger Byggeboxen med deres lærere, bliver lærerne også bedre informeret om erhvervsuddannelser, samt hvilke muligheder der er for at videreuddanne sig. Viden, som de kan tage med tilbage til deres skole og kollegaer.

Vi ser frem til åbningen og nysgerrige elever, som uden tvivl får en anderledes skoledag. Og forhåbentlig får lyst til at uddanne sig til håndværkere😊

 

Book dit besøg her.