Af Agner Nielsen, projektleder ved Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed

 

Bæredygtige elinstallationer er andet end solceller, varmepumper og hustandsvindmøller! Men hvad kan elektrikeren/el-installatøren gøre ud over dette? Teknologisk Institut har for TEKNIQ Arbejdsgiverne, udarbejdet en rapport: ”Bæredygtighed og cirkulær økonomi. Analyse af betydning for installationsbranchen”. Hvor man blandt andet ser på, den cirkulære økonomi, genanvendelighed af materialer, etc.

Et område som el-installationsbranchen også kunne se ind i, er dimensionering af kabler.

Som udgangspunkt dimensioneres der altid efter den strøm kablet/lederen maksimalt skal bære, under hensyntagen til spændingsfald og omgivelsestemperaturer, m.v. og herefter vælges det mindst mulige ledertværsnit af hensyn til økonomien. Hvad der ikke tages i betragtning, er det energitab der er i lederen (uanset at det ikke er overbelastet). Dette energitab kan have en betydelig størrelse, og da el-kabler har en levetid på 50-100 år, kan der spares energi (og penge), ved evt. at vælge end større dimension, selv om denne er væsentlig dyrere.

Undervisere fra Maskinmesterskolen i Aarhus har udgivet en artikel om ”Bæredygtig dimensionering af el-kabler”, der kan findes her.

Har du idéer til hvordan el-installationsbranchen kan blive mere bæredygtig, hører vi gerne fra dig i Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed.