Søren Raffnsøe har et klart budskab til den nye generation af håndværkere: Gør jeres mestre bedre til bæredygtig tankegang.

265 kvm. hus og garage – vel at mærke bygget i bæredygtige materialer, og til en samlet pris af 750.000 kroner inklusive en øko-pool.

”Grundelementerne har været halmballer, ler, muslingeskaller og træ. Det var de materialer, vi havde til rådighed dengang, fortæller Søren Raffnsøe.

For der er gået 20 år siden, at han og hans kone satte gang i drømmen. Og han medgiver gerne, at det til tider har været en vej baseret på talrige bygge-vildskud.

”Jeg kan i dag godt tænke, om vi ikke kunne have nået frem til målet noget hurtigere. Men jeg tror, man der skal huske på, at vi jo ikke i vores proces har haft nogen erfaringer, vi kunne læne os opad. Der var ingen spor, vi kunne følge. Så vi har selv skullet finde vores løsninger, siger han.

Huset er således bygget med masser af håndkraft, eksperimenterende byggemetoder og med overskudsmaterialer.

Fra sit eget projekt skuer han nu ud over, hvad der kommer til at ske i fremtiden. For han tror på, at kommende håndværkere kommer til at bære den bæredygtige tankegang med helt ud på danske byggepladser. Han har netop haft besøg af et grundforløb 2 tømrer-kuld fra Learnmark Horsens – og han ser gode takter.

”De nye håndværkere har i dag et mindset, hvor det at tænke bæredygtigt er helt grundlæggende. Men selvfølgelig bliver det ikke på den måde, at de nye håndværkere bare sætter deres mester på plads. Derimod er det mit håb, at de unge håndværkere vil være dem, der supplerer mestrenes måde at gøre tingene på, så mestrene får øjnene op for mulighederne, siger han.

Bæredygtighed har samtidig ifølge Søren Raffnsøe i dag fået et indhold i byggeriet, som er meget mere slagkraftigt end hidtil – også når det kommer til måske mere traditionelle måder at tænke byggeri på. Så også her vil de unge håndværkere få trumfer på hånden.

”For ja, alt det her med at tænke vækst og optimering kommer jo til også at handle om at bygge bæredygtigt. Det bliver jo i sig selv en måde at være værdiskabende på. Men ja, der blev jo også kigget skeptisk på os dengang, vi gik i gang, men jeg oplever, at det slet ikke er på den måde mere, siger Søren Raffnsøe.

Han vil samtidig gerne dele ud af sin historie og sine erfaringer, og meget gerne på en måde, hvor unge håndværkere kan blive inspireret, også til at gå skridtet endnu videre.

”Jeg vil mene, at den måde vi har gjort det på godt, vil kunne skaleres op og gøres til en mere almen byggemetode. Jeg siger ikke, det har været let for os, men slet heller ikke, at det er umuligt for andre at gøre det samme, siger han.

For hans eget vedkommende medgiver han gerne, at han er lykkedes med sit eget projekt.

”Vi havde en ambition om fra starten, at vi gerne ville kunne leve økonomisk uafhængige. Og den plan er lykkedes i dag. Men ja, vi er jo ikke færdige med at bygge på huset og bliver det nok aldrig, siger han.

Videncentret er gerne formidler af kontakt til Søren Raffnsøe, hvis andre skoler kunne have interesse i at høre mere til såvel hans egen byggemetode som hans tanker om bæredygtighed.

Lars Jensen

Kontakt

Lars Jensen
Projektudvikler og faglærer