Til den officielle åbning af Videnscenter for håndværk – bæredygtighed, klimarenovering og byggeri stillede undervisningsminister Merete Riisager op i en virtuel svejsekonkurrence mod en erfaren smedelærling. Bag videnscentret står et stærkt team af undervisere fra tre erhvervsskoler.

”Det er meget bedre at vide fremfor at synes. Og viden skal deles. I har tænkt smart og sat hjul under videnscentret, så det kan komme ud til landets erhvervsskoler.” Sådan sagde undervisningsminister Merete Riisager blandt andet i sin tale til åbningen af Videnscenter for håndværk – bæredygtighed, klimarenovering og byggeri.

Åbningen foregik torsdag den 23. august 2018 på Learnmark Tech i Horsens, hvor gæsterne kunne besigtige de to mobile teknologicentre, som fra efteråret kører ud til landets erhvervsskoler, hvor eleverne ved brug af den nyeste teknologi kan lære om blandt andet bæredygtigt byggeri. Der indgår tre erhvervsskoler i samarbejdet omkring videnscentret: Roskilde Tekniske Skole, Den jydske Haandværkerskole og Learnmark Horsens, hvor videnscentret har hovedsæde.

Smedelærlingen slog ministeren

Undervisningsministeren skulle efter den officielle åbning prøve en af videnscentrets højteknologiske maskiner – en virtuel svejserobot, hvor hun skulle konkurrere mod smedelærling Lasse Vangsøe. Efter et ihærdigt forsøg måtte Merete Riisager dog se sig slået af smedelærlingen, der er udlært om knapt et halvt år.

Sætter pris på opbakning

For videnscenterchef Iver Gaarsted var tilkendegivelserne fra både talere og deltagere klare tegn på, at videnscentrets grundlæggende idé om, at den nyeste teknologi og viden inden for bæredygtighed, klimarenovering og byggeri skal ud og leve, hvor håndværkereleverne er, den helt rigtige.

”Jeg er glad for, at både undervisningsministeren og Horsens’ borgmester viste stor interesse for videnscentret, og ikke mindst for de mange positive tilkendegivelser fra deltagerne på åbningsdagen – herunder faglærere, elever, leverandører, virksomheder og sponsorer. Det er en opbakning, vi sætter stor pris på, og jeg glæder mig til det fortsatte samarbejde,” understregede Iver Gaarsted efter en begivenhedsrig dag.

Med til åbningen var også hovedforløbselever fra Learnmark Tech, som viste stor interesse for blandt andet svejserobot, det avancerede udstyr til termografering og 3D-printere.

Stærkt team

Videnscenterchefen sendte deltagernes ros videre til medarbejderne fra de tre samarbejdende skoler og leverandører, der har virkeliggjort videnscentrets mange idéer. De har i ugen op til åbningen haft travlt med at installere den avancerede teknologi i de to mobile teknologicentre.

”Vi har et stærkt team af undervisere fra de tre skoler, som inden for hver deres fagområde har fokus på udvikling af videnscentrets kompetencer. Vores mobile teknologicentre er spækket med moduler, der indeholder spændende teknologi både i form af forskellige bygningskonstruktioner, maskiner og avanceret software til måling af fx fugt og temperatur i vægkonstruktioner. De skal i løbet af efteråret ud at leve på skolerne sammen med det undervisningsmateriale, der er udviklet af videnscentrets lærere, og det glæder jeg mig meget til,” fortalte videnscenterchefen.

Repræsentanter fra tre leverandører af materiale og teknologi til videnscentret, Siemens, Rockwool og Saint-Gobain, afsluttede åbningsdagen med tre inspirerende oplæg om bæredygtigt byggeri i dag og i fremtiden.