I en rapport fra april 2018 udarbejdet af Microsoft Danmark, vurderer 82% af et panel bestående af 23 danske eksperter, politikere og meningsdannere, at de politiske beslutningstagere slet ikke eller i mindre grad har viden om hvilke potentialer og udfordringer, der er forbundet med kunstig intelligens. 87% af dem vurderer også, at kunstig intelligens vil have en positiv eller særdeles positiv effekt på det danske samfund. Mange mennesker har den opfattelse, at kunstig intelligens vil erstatte en lang række jobs.
Det er korrekt.

I en rapport fra konsulenthuset McKinsey fra 2017, estimerer man, at 470.000 jobs vil blive erstattet inden 2030. Men man vurderer også, at der i samme periode vil blive skabt 495.000 nye jobs. Der bliver således skabt flere jobs, end der forsvinder, vurderer McKinsey.

Vi behøver derfor ikke være så bange for kunstig intelligens, den er allerede en stor del af de fleste danskeres hverdag. For hver gang du er på Facebook, så oplever du aktivt brugen af kunstig intelligens. Dit Facebook newsfeed er nemlig styret af kunstig intelligens, hvor du præsenteres for indhold på baggrund af din adfærd. Algoritmer, som er en anden form for kunstig intelligens, styrer, hvad du møder, når du søger på Google og hele dit social media feed. Dernæst er der machine learning, som er en mindre udgave af kunstig intelligens, hvor computeren lærer at genkende mønstre i data. Det er eksempelvis machine learning, der giver dig anbefalinger på Netflix eller Spotify, baseret på, hvad du tidligere har set og hørt, på demografi eller på andre brugeres data (anmeldelser med mere).

 

Kilde:
Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.
Kunstig intelligens i Danmark – potentialer og barrierer, Microsoft Danmark og LEAD Agency, April 2018