Læn dig tilbage, men ikke for længe. Den kunstige intelligens kommer, men den er ikke så vild som du ser den i filmene.

Hvor skal du spille?

Hvis du spiller en holdsport – det kunne være håndbold eller fodbold – så spiller du formentlig på en fast position til jeres kampe (bænken tæller ikke med). Positionen har du formentligt valgt eller er blevet valgt til, fordi det er der du er bedst og forhåbentligt også hvor du synes det er sjovest.

Forestil dig så, at vi begyndte at indsamle data om dit, dine medspilleres og modstanderes spil igennem flere kampe. Alle data. Hver aflevering, hvert skud, alle vinkler – alt. Så ville vi pludselig have en masse data, hvor vi med stor nøjagtighed kan sige, hvordan du klarer dig over for specifikke modstandere, hvilke vinkler du skyder bedst fra og hvornår på sæsonen formkurven er højest. Desuden kan vi også se, om det ville være bedre hvis du spillede en anden position – måske bør du være forsvarer istedet for angriber, eller omvendt?

Sådanne målinger og efterfølgende optimeringer sker overalt, både i virksomheder, sportsklubber, eventbureauer osv., men mængden af data er en hel anden og det er her kunstig intelligens kommer ind i billedet.

1.000 år eller 1 time

Forestil dig et computerspil med omkring 100 mio. spillere. De genererer enorme mængder data. Hvis spiludviklerne ønsker at udvikle noget nyt, det kunne være nye baner, spillere osv. på baggrund af disse store datasæt, vil det kræve flere tusinde års arbejde, da man skal matche data på tværs, og det er en krævende opgave.

Netop derfor gør man brug af kunstig intelligens. For ved at gøre brug af kunstig intelligens, kan spiludviklerne på meget kort tid opnå det, som vil kræve dem flere tusinde års arbejde. Kunstig intelligens er bygget ind i maskiner, som har en enorm regnekraft. De kan selv tænke og lære, hvorfor de bliver bedre til de opgaver du sætter dem til, og så løser de opgaven langt hurtige og fejlfrit end vi kan. Så hvis du sidder med et ansigtsudtryk som nedenfor, så er det fuldt forståeligt…

MEN…

Selvom maskinerne bliver markant hurtige og bedre – og vigtigst af alt – billige, er det ikke ensbetydende med, at vi alle mister vores job. Med nye teknologier skabes der nye jobs. Den kunstige intelligens kommer ikke til at bestemme over os, men den kan derimod hjælpe os til at træffe bedre beslutninger, da den kunstige intelligens har en langt bedre hukommelse end os. Den kan se tusindevis af dokumenter igennem på få sekunder, og huske hvad den ser. Det kan vi mennesker ikke, desværre.

Men din hverdag er faktisk allerede fyldt med kunstig intelligens, uden du formentligt har tænkt over det. SIRI på iPhone har kunstig intelligens. Det samme gælder Netflix, Spotify, Google og Facebook. Kunstig intelligens som vi ser det i denne tid, er mere et stykke avanceret software end det er en robot.

“Når man alligevel kalder det en robot, så er det fordi softwaren handler autonomt og lærer ting baseret på de opgaver, den løser. Det er altså en maskine eller et stykke software, der lærer og bliver bedre, efterhånden som den danner sig erfaringer baseret på de opgaver, den løser” (Plenum s. 44-45, 2018).

Når du eksempelvis søger på Google, prøver Google via deres kunstige intelligens (software) at forstå hvad du søger efter. Google finder det mest relevante frem først, og undersøger hvad du klikker på. Viste Google dig det du ledte efter, kan de koble din søgning med det resultat de gav dig. De lærer derfor hvilke søgeord der skal give hvilke resultater. Google og deres kunstige intelligens (software) kan altså forbedre indsatsen og bliver klogere på hvad brugerne søger efter, når de skriver specifikke søgeord, og efterfølgende klikker på resultaterne.

Eksempler på kunstig intelligens

Har du nogensinde mødt en chatbot? Chatbots indeholder nemlig kunstig intelligens, og det er noget flere og flere virksomheder gør brug af. Det skyldes, at virksomhederne kan spare både dem selv og kunderne for en masse tid, og det er i sig selv af stor værdi. Vi har i videncentret også bygget en chatbot, bare for at prøve. Det er faktisk slet ikke så svært 😉

Du kan prøve 3 andre forskellige typer af kunstig intelligens nedenfor:

  • The North Face har bygget en sjov chatbot (engelsk), som du kan prøve her.
  • DR har lavet en chatbot til Facebook Messenger, hvor du kan få de nyeste nyheder, prøv den her.
  • Du kan også tjekke elpriserne via denne chatbot, prøv her.
Vil du vide mere?

Følgende artikler er brugt som kilder til artiklen: 

Bruun, A. M., 2018. Vil datarevolutionen udrydde manneskers karrieremuligheder?. Jyllands-Posten, 28 April, pp. 22-23.

Gjerding, S., 2017. Kunstig intelligens er her allerede, men vi glemmer at diskutere, hvordan det skal tøjles. Information, 10 Marts, pp. 12-15.

Lauring, H., 2018. Den kunstige intelligens kommer. plenum, August, pp. 44-47.