Transportudgifter, udstyr, modeller og eksotiske lokationer. Det er dyrt at lave billeder af drømmedestinationer, der kan sælge rejser. Men måske der er en genvej? I denne opgave skal dine elever komme så tæt på virkeligheden som muligt, når de skal lave AI-genererede billeder til et rejsebureau.

Denne opgave er til dig og dine elever, der gerne vil arbejde med den praktiske anvendelighed af AI til markedsføring og specifikt billedbehandling. Eleverne kan bruge Canva til at løse opgaven.

Læringsmål:

 • Du ved hvordan du kan genere kunstige billeder gennem værktøjet Canva
 • Du kan bruge kunstigt generede billeder i en erhvervsrettet kontekst
 • Du kan tage kritisk stilling til, hvornår og hvor du kan bruge kunstigt generede billeder.

Opgaven – online visuel kommunikation

Du arbejder i et rejsebureau, der sælger rejser til Italien, Egypten og Fjernøsten. En del af dit arbejde går ud på, at få kunderne til at drømme sig hen til netop jeres destinationer, så du har brug for stemningsbilleder, der understøtter dine rejsemål. Din kollega har skrevet et blogindlæg til hvert land, og nu mangler I et godt billede. Der er hverken tid eller budget til at hyre en fotograf og sende vedkommende afsted på tre forskellige ture, så du må bruge kunstig intelligens.

 1. Skab et billede med danske turister, der nyder mad i autentiske omgivelser
 2. Skab et billede med danske turister på tur med en ikonisk baggrund for destinationen (fx Colosseum, pyramiderne eller Angkor Wat)
 3. Gentag 1 og 2 med en anden målgruppe for øje, fx unge backpackere, børnefamilier eller pensionister
 4. Har du svært at få gode billeder frem, kan du spørge ChatGPT om, hvordan du kan lave dine prompts til billedgeneratoren bedre
 5. Hvad skal du være opmærksom på, når du skal offentliggøre billederne?

Du kan fx bruge Canva. Se mini-manual nedenfor.

Billeder genereret i Canva med “Text to image”

Til underviseren

Til at løse denne opgave kan du/i benytte følgende værktøjer:

 • Canva.com – gratis, kræver login
 • Dall-E – gratis, kræver login (samme login som ChatGPT). OBS: Ifølge terms of service skal du være 18 år for at benytte dette værktøj.
 • Replicate.com – gratis, kræver ikke login. OBS: Ifølge terms of service skal du være 18 år for at benytte dette værktøj.
 • MidJourney er måske det mest avancerede billedgenereringsværktøj lige pt, men det koster penge at bruge.

Benytter du Dall-E eller Replicate, kan du risikere, at dine elever bliver blokeret, hvis for mange tilgår hjemmesiden fra samme IP-adresse. Der er mulighed for at omgå dette, hvis eleverne bruger deres egne dataforbindelser fra deres telefon i stedet for skolens netværk.

Du kan overveje, om eleverne som optakt skal se en introduktion til billedgenerering.
Morten:

 • giver en generel introduktion
 • viser eksempler på, hvordan virksomheder anvender billedgenerering
 • demonstrerer potentialer og udfordringer
 • viser, hvordan man prompter og andre praktiske detaljer.
Datasikkerhed

Ligesom enhver anden teknologi, vi benytter os af i dagligdagen, så skal man tænke sig om ved brugen af AI. ChatGPT og andre lignende sprogmodeller bliver bl.a. trænet med den data du leverer ind til den. Gør derfor eleverne bevidste om, at de ikke skal uploade personlige, forretningskritiske eller andre følsomme data.

Vær derudover opmærksom på skolens lokale regler omkring GDPR og brugen af kunstig intelligens. Snak med din dataansvarlige på skolen, om du må bruge AI i undervisningen eller ej.