I et nyt projekt til AMU bliver der vendt op og ned på den klassiske måde at se på AMU-efteruddannelse på. 3 videncentre og 11 skoler deltager i projektet, der løber til udgangen af 2025. Formålet er at løfte den grønne omstilling i virksomhederne.

Nyt projekt bringer kurser ind i virksomheden

For at løfte virksomheder ind i den grønne omstilling kræver det en indsats fra alle afdelinger – fra produktionsmedarbejderen til kontorpersonalet. Derfor skal der tænkes på tværs af hele virksomheden, når der skal efteruddannes. Det virker dog sjældent at hive enkelte medarbejdere indenfor en enkelt faggruppe ud og lade disse deltage på kurser indenfor den grønne omstilling – det giver ikke et samlet løft af virksomheden mod en grønnere fremtid.

I projektet ”Grøn omstilling for hele virksomheden” deltager alle faggrupper samtidigt på amu-kurser, der omhandler den grønne omstilling – og i stedet for at tage medarbejderne ud af virksomheden og ind på skolebænken, bringes kurserne ud på virksomhederne. Her sætter der fokus på, hvad der giver mening at arbejde med samlet for virksomheden og hvad der giver mening at arbejde med indenfor en faggruppe – og så bliver det med udgangspunkt i de udfordringer, at efteruddannelsen sker. Læringen kommer altså til at ske i direkte forbindelse eller parallelt med udførelsen af arbejdet.

 

Nyt undervisningsformat

Der bliver udviklet et helt nyt undervisningsformat, hvor medarbejderne kompetenceudvikles i et it-støttet format – online og fysisk, alene og i grupper, i faggrupper og på tværs af faggrupper – og hvor der både trænes og reflekteres – alt sammen med fokus på fleksibilitet. Det er dermed håbet, at vi kan løfte virksomhedens medarbejdere i samlet flok mod den grønne omstilling.

3 videncentre og 11 skoler er med i projektet

Der er 3 videncentre med i projektet til at sikre at godt fundament for undervisningsformatet og formidle viden om den grønne omstilling til de AMU-skoler, der er med til at udvikle indhold til forløbene og afprøve dette nye format ude i virksomhederne.

De 3 videncentre er:

 • Videncenter for Digital handel
 • Viden om Data
 • Videnscenter for procesteknologi

De 11 AMU-skoler er:

 • AMU Fyn
 • EUC Lillebælt
 • Roskilde Handelsskole
 • Skive College
 • Tietgen
 • U/NORD
 • Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern
 • ZBC
 • Aalborg Handelsskole
 • Aarhus Business College
 • Aarhus TECH

Projektet kører fra januar 2023 til udgangen af 2025, og de materialer der udvikles, samt de erfaringer der gøres, bliver gjort tilgængelige for at alle interesserede.

Lars Henrik Larsen

Har du spørgsmål?

Lars Henrik Larsen
Videncenterchef