En kunde har henvendt sig med en badedragt, der er falmet efter en tur sydpå. Nu skal du bruge ChatGPT til dels at skrive et beklagende svar og derefter et svar, hvor du ikke giver kunden ret i sin klage.

Opgaven

En kunde har henvendt sig med en badedragt, der er falmet efter en tur sydpå. Få ChatGPT til at generere to forskellige svar:

  1. Brug først en prompt, hvor kunden får en undskyldning, du giver pengene tilbage eller tilbyder at sende en ny vare, alt sammen i en beklagende tone.
  2. Brug derefter en prompt, hvor du ikke giver kunden ret i sin klage, giver kunden skylden for at badedragten er falmet og bruger en negativ tone.

Anvend kundens mail som input til ChatGPT for at generere et svar.

Sådan bruger du ChatGPT

Flere og flere værktøjer bygger på OpenAIs ChatGPT og du vil derfor kunne tilgå teknologien på flere sites. Vi anbefaler enten at gøre det direkte via OpenAI (kræver login) eller via Perplexity (uden login).

Mail fra kunden

”Til kundeservice

Jeg er virkelig skuffet over den badedragt, jeg købte for nylig. Efter en enkelt tur til poolen og lidt solbadning i Spanien er farverne allerede falmet markant. Det er ret ærgerligt, da jeg forventede, at dragten kunne klare lidt sol og vand, når den var helt ny.

Hvad gør vi herfra? Jeg synes enten en ombytning af dragten eller en refusion ville være passende.

Med venlig hilsen,

Ditte Laursen”

Refleksionsspørgsmål
  • Hvordan oplever kunden svaret?
  • Vil dit svar være i overensstemmelse med firmapolitikken?
  • Hvilket svar vil du selv helst modtage, hvis du var kunde?
Til underviseren

Eleverne vil få forskellige svar alt efter hvilken prompt de skriver. Jo mere kompleks eller specifik en prompt er, jo bedre svar får du ud af ChatGPT. Jo mere generisk prompt du stiller, jo mere generisk svar får du.

Eksemplerne i denne vejledning er en blanding af et meget generisk prompt, men bliver gjort specifik ved at kopiere kundens henvendelse ind.

Du kan eventuelt splitte opgaven op, så A løses i grupperne, mens B bliver diskuteret på klassen. Refleksionsspørgsmålene er med til at underbygge den kritiske tænkning, og understrege vigtigheden i at gennemlæse ChatGPTs svar og bruge sin faglighed, før man svarer kunden.

Ud over den tidsbesvarende faktor, viser opgaven også ChatGPTs evne som sparringspartner og idégenerator, som også kan italesættes af dig som underviser.

Information om anvendelse af ChatGPT

Praktisk anvendelse

Flere og flere værktøjer bygger på OpenAIs ChatGPT og du vil derfor kunne tilgå teknologien på flere sites. Vi anbefaler enten at gøre det direkte via OpenAI (kræver login) eller via Perplexity (uden login).

Der kan nogle gange opstå udfordringer, når mange elever logger ind på samme tid. Dette kan muligvis afhjælpes ved, at de bruger deres egen mobils data-netværk (i stedet for skolens). Alternativt kan det betyde, at opgaven må løses i grupper, hvor færre er logget ind.

Datasikkerhed

Ligesom enhver anden teknologi, vi benytter os af i dagligdagen, så skal man tænke sig om ved brugen af ChatGPT. ChatGPT og andre lignende sprogmodeller bliver bl.a. trænet med den data du leverer ind til den. Gør derfor eleverne bevidste om, at de ikke skal uploade personlige, forretningskritiske eller andre følsomme data i ChatGPT.

Vær derudover opmærksom på skolens lokale regler omkring GDPR og brugen af kunstig intelligens som fx ChatGPT. Snak med din dataansvarlige på skolen, om du må bruge ChatGPT i undervisningen eller ej.