Mikkel Per Christensen havde i sin fagprøve valgt at lave et projekt, der havde til formål at samle ener-sko centralt og på den måde undgå spild, og samtidig sikre en øget fortjeneste for Sportmaster.

“Hver måned står jeg for at kigge enersko igennem og se om jeg kan finde makkeren til dem. Et stort problem i Sportmaster er nemlig, at alle butikker har for mange enersko og mismatch liggende. Dette ophober sig hurtigt og bliver til rigtig mange kasser gennem tiden. Derfor fik jeg tanken, at disse sko må kunne udnyttes bedre,” sådan skriver Mikkel Per Christensen i indledningen på sin fagprøve, som blev nr. 2 ved fagprøveprisen i 2021.

Løsningen blev at samle en masse sko på tværs af butikker ét sted og så finde en makker. Til de sko hvor der ikke var en makker, satte Mikkel dem sammen med en sko med en halv størrelsesforskel og solgte dem til en nedsat pris.

Og det tog kunderne godt imod: “Mange mennesker i Danmark har en lille smule størrelsesforskel på fødderne og derfor var flere kunder meget begejstrede og mente ikke at den halve størrelse gjorde den store forskel.”

At spotte et reelt problem og finde en konkret løsning er netop én af de læringsmuligheder der opstår i en praksisnær erhvervsuddannelse, som den Mikkel har taget. Mikkel er i dag færdigudlært og er som 27-årig nu udnævnt til områdeleder for Sportmaster i Kongens Lyngby.

Konkrete resultater fra Mikkels fagprøve

Som detail-elev skal man aflevere en fagprøve som afslutning på sin uddannelse. En fagprøve tager udgangspunkt i en arbejdsopgave i virksomheden, som eleven skal planlægge og gennemføre i virksomheden og efterfølgende dokumentere ved en fagprøverapport.

Mikkel afsluttede sin fagprøve i 2021 med bl.a. følgende resultater:

  • Mikkels eget mål var at sælge 200 par sko.
  • Fra fredag til søndag blev der solgt 720 sammensatte par med en omsætning på 121.000 kr. (Alle disse par var sko hvor der var en halv størrelsesforskel på højre og venstre sko)
  • Alle skoene blev solgt i poser af 100% genanvendeligt plastik.
  • Projektet var en succes og bliver gentaget i 2022.

Ideerne fra projektet kan bruges i andre sammenhænge

Udover at projektet nu gentages, så ser Mikkel også muligheder i at udvide konceptet til andre produkter: “Vi har flere varer i butikkerne, som sælges som sæt. Hvis der f.eks. mangler en underdel i en pakke med skiundertøj, kunne man sagtens vælge at sælge overdelen separat, i stedet for at lave en reklamation eller andet. Dette ville give mening hvis man tænker bæredygtigt, men også for folk der ikke søger et sæt, men kun overdelen.”

Projektet er ifølge Mikkel et godt eksempel på, hvordan Sportmaster skal arbejde i fremtiden, så færre sko og produkter går til spilde.