Postkort fra London

I april 2022 tog vi en gruppe undervisere og uddannelsesledere med på studietur til London, hvor vi skulle deltage i konferencen Business Online og besøge en række spændende detail-koncepter. Her får du nogle af højdepunkterne fra turen.

Amazon Fresh – Den kontaktløse butik

Med 16 butikker i London har Amazon gjort sit indtog på dagligvare-markedet i byen. Butikkerne er betjeningsløse og man klarer sig selv via Amazons app.

Du skal ikke scanne varerne og du skal heller ikke have kreditkortet op af lommen. I stedet sidder der masser af sensorer i loftet som ved hjælp af billedgenkendelse identificerer dig og de varer, du har taget fra hylden. Kort efter du har forladt butikken, får du en kvittering din app og mail på de varer, du nu har købt og betalt via din konto hos Amazon. På den måde forsøger Amazon at tage al friktion ud af købsoplevelsen.

Derudover har man en Amazon Hub i butikken, hvor kunder kan afhente deres varer bestilt på Amazon.co.uk.

Situ Live – Legetøjsbutik for voksne

De kalder sig selv for et levende livstilsmagasin. Situ Live er en konceptbutik indrettet som et hjem, hvor en række forskellige producenter kan udstille deres produkter. I butikken er der ansat medarbejdere der ofte er uddannede skuespillere – der er fokus på storytelling og der foregår løbende præsentationer i butikken. Fx står de og laver mad med brug af forskellige af de udstillede produkter.

Alle produkter købes via en QR kode, som leder til Situ Lives website – et spændende koncept, som kobler offline med online på elegant vis og som særligt har fokus på at gentænke retailspace som et oplevelsesunivers.

Glimt af bæredygtighed

Midt i forbrugsmekkaet i Londons midte er der glimt af bæredygtighed – genanvendelse af materialer og reparation i stedet for nykøb, som fx Levi’s. Og så de mere eksperimenterende koncepter: I et hjørne af stormagasinet Selfridges er der givet plads til projektet “Parley for the oceans“, som viser nye måder at tænke produktion og forbrug på. Her finder du bl.a. plantebaseret lammekølle, 3D printede håndtasker af genbrugsplast og diamanter lavet af CO2 opfanget i atmosfæren.

I marts 2022 afholdt London desuden “Repair Week” – udelukkende med fokus på at reparere alt fra cykler til tøj og elektronik, og dermed forlænge levetiden på produkter.

Plantebaseret mad og 3D printede håndtasker af genbrugsplast