Har du fulgt med i året der er gået inden for digital handel? Hvilken app blev den mest downloadede? Og hvem havde det mest likede opslag på Instagram? Test dig selv i denne quiz og se om du er klogere end dine elever eller kolleger!

Tag quizzen her – kan du bestå?

Der er i alt 14 spørgsmål og hvis du får over 50% anser vi det for bestået!

Quiz med dine elever

Du kan med fordel bruge quizzen som startskuddet til at tage fat på temaer omkring digital handel.

Vi har nedenfor samlet en række materialer og arbejdsspørgsmål om nogle af temaerne fra quizzen.

Quizzen kan tages lige gange man vil og til hvert spørgsmål er der et uddybende svar, som giver mere baggrundsviden.

3 temaer I kan arbejde med fra quizzen

Tema: Udviklingen i e-handel

Ifølge Dandomain, som er Danmarks største webshopudbyder er der fra marts til november 2020 oprettet 228% flere webshops i forhold til samme periode sidste år. Og ifølge Dansk Erhverv Digital Handels beregninger vil årets omsætning gennem danske webshops lande på den gode side af 150 mia. kr. mod lidt mere end 146 mia. kr. i 2019. Den noget mere beskedne vækst her kan blandt andet tilskrives det manglende rejsesalg, som normalt udgør en stor del af ehandlen.

Kilde: Resolution Media

 

Læsestof & arbejdsspørgsmål

Læs Deloittes analyse: “Dansk e-handel er forandret for altid”

Arbejdsspørgsmål:

  • Find eksempler på to danske virksomheder, der i 2020 har omstillet sig til at sælge mere online: Hvilke aktiviteter har de sat i gang? Hvilke resultater har de fået ud af det? Eksempler kunne være (klik på linket for historien bag): Matas, Søstrene Grene, Plantorama
  • Uanset om der er nedlukning eller ej, så vurderes det at e-handlen har fået et gennembrud i 2020. Hvad betyder det for den fysiske detailhandel fremadrettet? Hvad skal fysiske butikker tilbyde, som e-handel ikke kan? Find evt. inspiration i  rapporten fra Instituttet for fremtidsforskning: “Coronakrisen har fremrykket den negative udvikling for fysisk retail med 10 år.”
Tema: Amazon

I oktober 2020 åbnede Amazon for første gang i Norden, da deres svenske site “Amazon.se” gik live. Der har længe været snak om “Amazon kommer” og nu er de altså tættere på end nogensinde. Sverige er det syvende europæiske land, som Amazon indtager. Og i et jobopslag fra Amazon fremgår det, at en kommende nordisk markedspladschef også skal kigge på ekspansion i både Danmark, Norge og Finland.

Amazon blev grundlagt i 1995 og børsnoteret i 1997. Grundlæggeren Jeff Bezos (f. 1964) er administrerende direktør og er én af verdens rigeste mænd.

Læsestof & arbejdsspørgsmål

Læs Berlingskes artikel: Deres ankomst har været frygtet længe: Nu indtager amerikansk mastodont Norden

Arbejdsspørgsmål:

  • Vil du selv handle på Amazon, når de kommer til Danmark?
  • Hvis du havde en virksomhed, ville du så sælge dine varer på Amazon? Hvorfor? Hvorfor ikke?
  • Hvad gør Amazon til en trussel for danske virksomheder?
  • På hvilke parametre kan danske butikker og webshops adskille sig fra Amazon? Kundeservice? Markedsføring?
Tema: TikTok

TikTok blev den mest downloadede app i 2020, godt hjulpet på vej af Corona. Også i Danmark er TikTok i fremgang og her er det ikke længere kun børn og unge, der har fundet vej til app’en. Det viser bl.a. DRs medieanalyse fra 2020: “Kun 2 % af danskerne havde i 2019 en profil på TikTok, men i 2020 skete der noget. 8 % har nu en profil, altså en firedobling af TikTok-brugere, og 7 % af danskerne er forbi det sociale medie i løbet af en uge mod 2 % i 2019. En ny og ældre generation er altså kommet på TikTok.

Baggrundsviden & arbejdsspørgsmål

Læs artiklen fra videncenteret her: Den mest downloadede app i 2020

Arbejdsspørgsmål:

  • Hvordan adskiller TikTok sig fra andre sociale medier?
  • Hvem er målgruppen på TikTok?
  • Hvilke virksomheder/personer i Danmark bruger TikTok som markedsføringsplatform på nuværende tidspunkt?
  • Analysér en annonce på TikTok: Hvilke virkemidler bliver der brugt og hvordan adskiller det sig fra annoncer på andre platforme?

Mere viden om digital handel?

Janne Gaye

Har du spørgsmål?

Janne Gaye