Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Men fokus på online sikkerhed er ikke fulgt med den digitale udvikling, og det gør danskere og danske virksomheder sårbare over for cyberkriminelle. Det skal bl.a. afhjælpes ved at uddanne flere elever fra erhvervsskolerne i cyber security.

Det bliver vigtigere og vigtigere at have fokus på online sikkerhed, når der uddannes datafolk fra erhvervsskolerne. It-kriminelle bliver hele tiden dygtigere og mere udspekulerede, og det kan være svært for privatpersoner og virksomheder at gennemskue, hvad der er snyd og bedrag, og hvad man absolut ikke skal klikke på.

Et digitaliseret samfund giver borgerne og virksomheder mange muligheder, men det gør os også sårbare på mange punkter. Derfor skal flere uddannes i, hvordan sikkerheden kan udbygges, og hvad man kan gøre for at undgå at blive snydt og for at undgå at fremmede bryder ind i ens systemer. Her skal erhvervsskolerne med data- og kommunikationsuddannelserne også på banen.

”Uddannelserne har i høj grad været dygtige til at uddanne eleverne i at bygge op – systemer og netværk – nu skal vi blive bedre at lære vores elever at passe på det, som vi bygger op, for det bliver kun en vigtigere og vigtigere disciplin i fremtiden,” siger Peter Berg Nielsen, underviser på Mercantec.

Videnscentret har sammen med Mercantec sat sig for at styrke fokus på cyber security på data- og kommunikationsuddannelserne bl.a. ved at gennemgå alle fag med henblik på at afdække, hvordan cyber security-vinklen kan styrkes i netop dette fag, og om der skal udvikles specifikke undervisningsmaterialer til faget.

Desuden forfølger projektet et andet spor, som handler om, hvordan man bedst muligt opmuntrer eleverne til at udvikle deres evner inden for cyber security fx gennem deltagelse i forskellige cyber ”idrætsgrene,” hvor særligt interesserede elever kan få afprøvet og udviklet deres evner.

 

Konkurrencer gør sikkerhed attraktiv

Den sidste del er vigtig, hvis et øget fokus på cyber security skal slå igennem hos eleverne og i sidste ende i de virksomheder og organisationer, som de kommer til at arbejde i.

Mercantec har været i gang med at eksperimentere med at facilitere, at eleverne kan deltage i forskellige cyber idrætsgrene – fx de såkaldte capture the flag-turneringer, der er en slags konkurrence i hacking, hvor deltagerne skal løse forskellige challenges enten alene eller i hold.

”Det er helt sikkert, at vi kan være med til at gøre det spændende og attraktivt for eleverne at dykke ned i cyber security ved at skabe nogle rum, hvor de kan udfolde sig på sikker vis, og hvor de samtidigt bliver udfordret og bliver dygtigere,” siger Peter Berg Nielsen.

En af de elever, der har kastet sig ud i at dygtiggøre sig bl.a. igennem konkurrencer, er Patrick Garst, der til dagligt går på data- og kommunikationsuddannelsen på Mercantec. Han har tidligere på året deltaget i en hackerkonkurrence, arrangeret af Forsvarets Efterretningstjeneste – en konkurrence, der i den grad har gjort indtryk på Patrick.

”Det var en fantastisk oplevelse, og det var helt vildt at sidde i et lokale med Danmarks bedste og mest talentfulde folk inden for det her felt. Det var fedt at møde nogle af dem og få ansigt på. Det var helt surrealistisk at deltage i, og at spotte sig selv på TV efterfølgende også,” siger Patrich Garst, hvis hold fik en 8. plads til konkurrencen.

Patrick Garst ser det som helt nødvendigt, at flere elever kaster sig ud i det, som han kalder ”etisk hacking”, altså hvor man bruger hacking til at finde huller i virksomheder og organisationers netværk og systemer.

”Cyberterrorister og -kriminelle er en hel reel ting, som mange flere virksomheder og privatpersoner burde tage dybt alvorligt. Hvis vi er for blåøjede og først gør tingene på bagkant – altså når skaden er sket – så bliver det ekstremt dyrt og ressourcekrævende. Jo flere vi er, der interesserer os for offensiv sikkerhed, jo stærkere står vi,” siger han.

Videnscentret og Mercantec har i 2023 undersøgt om, der kunne etableres en landsdækkende konkurrence eller turnering mellem erhvervsskolerne i fx Capture the Flag.